Már túl a félidőn a műanyagmentes július

Második alkalommal csatlakozott Magyarország a Műanyagmentes Július elnevezésű kezdeményezéshez. Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a mértéktelen műanyag-felhasználás környezetkárosító hatásaira, valamint irányt mutasson azok elhagyására a hétköznapokból. – A világon mindenhol küszködnek ez ellen a környezetvédők is, meg minden józan gondolkozású ember is. Olvastam egy ENSZ statisztikát, és azt mondja ez a statisztika, hogy 2050-re több lesz az óceánokban, a tengerekben a műanyagszemét, mint a hal. Úgyhogy én azt mondom, hogy ezért az utolsó pillanatban vagyunk, most a klímavédelem szempontjából is és minden más szempontjából is. Az embernek tudatosan kell menni vásárolni, tudatosan kell használnia a műanyagokat – fogalmazott Benedek Miklós, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke. 


A mozgalomban részt vevőknek azt javasolják, hogy a vásárlások során vigyenek saját zacskót, kosarat (Fotó: Gergely Szilárd)

Az évente keletkező hulladékmennyiség fele egyszer használatos műanyag, amit az átlagember az esetek többségében napokig, órákig vagy éppen csak percekig használ. Mindezek ellenére a műanyagok lebomlása több száz évbe telik, súlyosan szennyezve ezzel a környezetet. A jelenség pedig globális méretű, ahogy ezt Musits Róbert is megerősítette Híradónknak. Az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője egy együttműködési megállapodásnak köszönhetően nemrég a nyugat-afrikai Bohicon városában járt, hogy a cég által létrehozott alapítvánnyal a jövőben három fő területen, a vízellátásban, a hulladékkezelésben és az oktatában nyújtsanak segítséget. – Abszolút nincsen benne az emberek kultúrájában az, hogy valamilyen módon megelőzzék a hulladékképződést, és sajnos nincs meg az az infrastruktúra sem, ami alapján ők ezt külön válogathatnák vagy éppen kezelnék. Tehát gyakorlatilag, ahogy említettem, olyan érzése van az európai embernek, mintha egy szemétdombon mászkálna – árulta el Musits Róbert, az IMRO DDKK Nonprofit Kft. ügyvezetője. 

Az akció szervezői többféle alternatívát kínálnak arra, hogy hogyan lehet kiiktatni a hétköznapokból a felesleges műanyagtermékeket. A mozgalomban részt vevőknek azt javasolják, hogy a vásárlások során vigyenek saját zacskót, ha nem szükséges, ne használjanak szívószálat, mellőzzék az agyoncsomagolt termékeket, illetve válasszák inkább az üveges vagy papírcsomagolást. A kezdeményezésnek Nagykanizsán és környékén is akadnak követői. Próbálom a lehető legkevesebbre csökkenteni a műanyaghasználatot. A boltba viszem magammal a kis textiltáskámat, a kenyeret, zsemlét, mindent inkább papírzacskóba pakolok, mert lehet kapni a boltban papírzacskókat, és inkább abba rakok mindent. Vagy a kislánynak is inkább csapvizet adok, nem üdítőzünk – hangsúlyozta Tollár Zsanett.

A Műanyagmentes Július 2011-ben indult Ausztráliából, azóta pedig az egész világon elterjedt. Tavaly 170 országból 120 millióan csatlakoztak a programhoz, bizonyítva, hogy egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető ökológiai lábnyomunk.