Másfél évtizednyi fegyház és börtön a zalakomári rablóknak

facebook megosztás

A Zalaegerszegi Törvényszék 2019. július 02. napján jogerős ítéletet hozott annak a két férfinak és egy nőnek a büntetőügyében, akik 2017 nyarán, Keszthelyen raboltak ki egy német állampolgárt. A büntetőügyről hírportálunk már többször is beszámolt. Az ítélethozatal részleteiről dr. Vándor Virágot, a törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

Az első fokon eljáró Keszthelyi Járásbíróság által megállapított tényállás szerint a büntetett előéletű vádlottak 2017. június 15-én az esti órákban egy dél-zalai községből személygépkocsival utaztak Keszthelyre, ahol a Balaton-parton, a Csík Ferenc sétányon figyeltek fel a későbbi áldozatukra. A két férfi a nőt odaküldte a német állampolgárhoz, hogy vegye fel vele a kapcsolatot. A sétányon a nő és a német férfi leültek egy padra és dohányozni, beszélgetni kezdtek. Ezalatt a nő a társaival mobiltelefonon keresztül tartotta a kapcsolatot, s folyamatosan tájékoztatta őket.

A páros körülbelül 2-3 perc elteltével indult el a sétány melletti parknak azon részére, ahol nincs gyalogos forgalom és nem működnek a biztonsági rendszer kamerái sem: a séta közben a nő a német férfit a társai felé terelte. A férfiak a sértettet ekkor hátulról leütötték, aki az ütés következtében a földre esett. A nála lévő táskát a vádlottak erőszakkal, a férfit rugdosva elvették tőle, majd félmillió forintnyi zsákmányukkal a vasútállomás irányába menekültek, mindhiába: a keszthelyi rendőrök hamarosan elfogták őket. A bántalmazás következtében a sértett súlyos sérüléseket szenvedett.

A Keszthelyi Járásbíróság bűnösnek mondta ki a vádlottakat csoportosan elkövetett rablás, valamint súlyos testi sértés bűntettében. Ezért az I. és II. rendű vádlottakat 6 év 9 hónap fegyházra, míg a III. rendű társukat 6 év 3 hónap fegyházra ítélte és mindhármukat 7 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

A felmentésre irányuló fellebbezések folytán a Zalaegerszegi Törvényszék elé került büntetőügyben a másodfokon eljáró büntetőtanács a Keszthelyi Járásbíróság ítéletét részben megváltoztatta. A II. rendű vádlott büntetését 5 év 9 hónap fegyházra, a III. rendű vádlottét pedig 3 év 6 hónap börtönre enyhítette, míg az I. rendű vádlottra kiszabott büntetésen nem változtatott. A III. rendű vádlott közügyektől eltiltását 4 év időtartamra mérsékelte.

A törvényszék az ítélete indokolásában rámutatott arra, hogy a II. rendű vádlott személyiségzavarát enyhítő körülményként kellett értékelni, ezért az elsőfokon kiszabott fegyházbüntetés mértékét egy évvel enyhítette. A III. rendű vádlott vonatkozásában a törvényszék megállapította, hogy mind a testi sértést, mind pedig a rablást, mint bűnsegéd követte el, ezért esetében a szabadságvesztés tartamát - jelentősen - 3 év 6 hónapra enyhítette, és a szabadságelvonás végrehajtásának fokozatát nem fegyházban, hanem börtönben rendelte végrehajtani.

Az ítélet jogerős.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.