„Mészáros Lőrinc rokona vagyok, hétfőtől nem leszel rendőr!”

facebook megosztás

Szerintem Mészáros Lőrinc sem fog örülni annak, mikor meghallja, hogy valaki a nevével dobálózva, vicsorogva és toporzékolva fenyegetett meg egy zalai rendőrt, aki – az esküjéhez híven – csak a munkáját végezte. A debreceni férfi nagyon eltévedt, ugyanis Zala megyében nem divat az ilyen: nálunk senki nem fenyegetheti meg a rendőreinket következmények nélkül. A megdöbbentő büntetőügy részleteiről Zala megye főügyészségének sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

Egy debreceni illetőségű, 41 éves férfi2018. július 22-ének reggelén, ittas állapotban, vezetéstől eltiltás hatálya alatt, nagy sebességgel közlekedett Fenékpuszta irányából Keszthelyen, a Bercsényi úton egy Audi A8 típusú személygépkocsival, amikor a Keszthely, Bercsényi utca 22. szám előtti útszakaszon a rendőrjárőr közúti ellenőrzés alá vonta. Az intézkedés során a férfi átadta az okmányait a vele szemben intézkedő rendőr főtörzsőrmesternek, aki a férfi tiltakozása ellenére adatellenőrzést hajtott végre.

Ezt követően a férfit alkoholszonda megfújására szólította fel, aki agresszívvé vált, fenyegetőleg, kezét ökölbe szorítva, vicsorogva a rendőr felé közeledett, aki emiatt rádión rendőri erősítést kért.  Ekkor a férfi közölte vele, hogy „hívjál segítséget te vörös köcsög, akkor is el foglak intézni!”

Pár perc elteltével a helyszínre érkeztek a Keszthelyi Rendőrkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség állományában szolgálatot teljesítő rendőrök, akik jelenlétében a férfi többször közölte a vele szemben intézkedő rendőrrel, hogy „Te nem fogsz engem bevinni! Ebből nekem úgysem lesz problémám, megtalállak, kicsinállak! Minden börtönben ismernek, ha sittre kerülök, találkozok a gyerekeddel, akkor meg….. őt! Nem tudod kivel találkoztál, Mészáros Lőrinc rokona vagyok, hétfőtől nem leszel rendőr!”

A rendőr időközben elektromos alkoholtesztet alkalmazott, majd annak eredményére tekintettel közölte a férfivel, hogy előállítja a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, hiteles légalkohol-mérővel történő vizsgálat céljából. A férfi ekkor feldúltan közölte, hogy „Oda viszel ahova akarsz, akkor is meg foglak találni és véged lesz te vörös köcsög. Nem lesz ebből semmi bajom, egy nagy kft. a miénk, 150 kamionunk van, rengeteg pénzünk van, kicsinálunk téged.” Az intézkedés során foganatosított jármű és ruházat átvizsgálás, illetve későbbi előállítása során a férfi több esetben vörös köcsögnek, vörhenyes képűnek, vörhenyes gecinek szólította a rendőrt utalva annak hajszínére, illetve a „vörös kutya, vörös ló, vörös rendőr sose jó” mondókát ismételgette.

A férfit– bilincs használata mellett – az intézkedés helyszínéről előállították a Keszthelyi Rendőrkapitányságra, majd – a légalkohol-mérő eredménytelen megfújására tekintettel – vér- és vizeletvétel végett a Keszthelyi Alapellátási Intézménybe szállították. A terhelt az előállítás során a sértettet továbbra is becsületében sértő szavakkal illette, szidalmazta. Fenyegetően közölte vele, hogy meg fogja találni a későbbiekben, mert mindenhol vannak ismerősei, közölte vele, hogy „Hétfőtől nem leszel rendőr, még parkoló-őrnek sem vesznek fel, nagyon sok pénzünk van, mindenkit megveszünk, ki leszel rúgatva, a kerületi bíróságon találkozunk, a fizetésed a tárgyalásra járásra fogod elkölteni, és éhen fogsz halni”.

A mintavételek foganatosítását követően a férfivel szemben ismét bilincs alkalmazására került sor, mivel magatartása továbbra is agresszív volt, ekkor hangosan, feldühödve közölte a sértettel, hogy „A nyugati őrsön leszel csicska járőr, még parkolóőr sem leszel sehol, azt elintézem!”. Majd a férfit a Keszthelyi Rendőrkapitányság Szabálysértési Csoportjához állították elő, ahol szabálysértési eljárást folytattak le vele szemben. A történtek miatt a Keszthelyi Járási Ügyészség pedig becsületsértés vétsége miatt emelt vádat a 41 éves, debreceni férfi ellen.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.