Mi a teendő heves zivatar, vihar, villámárvizek esetén?

facebook megosztás

A szeszélyes időjárás miatt bármikor kialakulhatnak nagyobb záporok, zivatarok. Mi a teendőnk, ha a többször megismétlődő szélsőséges mennyiségű csapadék zúdul településünkre nagyon rövid idő alatt?

A nyári zivatarok az mellett, hogy felfrissülést hoznak, manapság számos esetben jelentős anyagi károkat is okoznak. A megváltozott időjárásnak köszönhetően nem egyszer a havi csapadékmennyiségnek megfelelő eső zúdul le pár óra alatt kis területre.

Mit tudunk mi annak érdekében tenni, hogy mérsékeljük a károk mértékét?

Minden esetben a legfontosabb a megelőzés, melyet a katasztrófavédelem is oly’ sokszor hangsúlyoz közleményeiben.

A vízelvezető árkok tisztántartásának fontosságát az év bármely időszakában szem előtt kell tartani. A kaszálási munkálatok után számos alkalommal eltömítődnek ezek az átereszek, csatornák, ezzel szinte gátat képezve a csapadékvíz elvezetésének. Ezúton kérjük a lakosságot, hogy mindenki idejében gondoskodjon az ingatlanja előtti vízelvezető árkok tisztántartásáról!

Ilyen, szélsőséges esetekben megsokszorozódik a segélykérő telefonhívások száma a katasztrófavédelem irányába. A megye hivatásos és önkéntes tűzoltói a nap huszonnégy órájában a zalai emberek élet és vagyontárgyaik biztonságának megóvását szolgálják, azonban a tömeges jelzések miatt nem tudnak mindenhova pár perc alatt odaérni.

Kérjük a lakosság türelmét a hosszan elhúzódó és több száz bejelentéssel járó tűzoltói beavatkozások során. Kollégáink amint tudnak, Önnek is segítenek!

Ha a csatornarendszer nem tudja elvezetni a nagy mennyiségű csapadékvizet és az alacsonyabban lévő helyiségek (pincék, garázsok) vízzel kezdenek megtelni, akkor minden esetben első sorban áramtalanítsuk a helyiségeket. Ezt követően pakoljuk fel vagy vigyük ki az értékeket az említett helyiségekből. Gépkocsinkkal inkább álljunk ki az utcára, vagy magasabb helyen található parkolóba, mert a nagy mennyiségű felgyülemlett víz, jelentős károkat tud előidézni a járművek elektromos rendszerében.

Ne hajtsunk át olyan területen, ahol nagy mennyiségű víz összefüggő vízterületet alkotott, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen mélységű az!

Az időjárást befolyásolni nem tudjuk, alkalmazkodnunk kell a megváltozott időjárási körülményekhez. Előkészületekkel, megelőzéssel és a fenti szabályok betartásával csökkenthetőek a bekövetkezendő anyagi károk ilyen, szélsőséges esetekben.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.