Mindent vitt a káposztás töltött paprika

Kanizsai közreműködéssel készült a Nádasdy Történelmi Fesztivál Ételmustrájának győztes étke, amely egyben az év vasi étele is lett. A káposztás töltött paprikával taroló hétfős csapatban Kocsis Edit, a szepetneki IKSZT művelődésszervezője és Prikryl József mesterszakács képviselte Dél-Zalát a sárvári hagyományőrző versenyen.

A Vörös Oroszlán Lovagrend az ország különböző pontjain élő tagokat tud a sorai közt, a hagyományőrző egyesülethez Kocsis Edit művelődésszervező is csatlakozott. A közösség kisebb-nagyobb létszámban rendszeresen részt vesz történelmi fesztiválokon és várjátékokon. Legutóbb a sárvári Nádasdy Történelmi Fesztivál Ételmustrájára nevezett be egy hétfős csapat, az Étkek oroszlánjai.


A vörös oroszlánok szívüket-lelküket beletették a menüsor összeállításába (Fotó: Kocsis Edit)

– A versenykiírásban szerepelt többek között az, hogy az induló csapatoknak kellő ismerettel kell rendelkeznie a tradicionálisan vasi ételekről, az elnevezésükről és az elkészítési szokásokról. Csak fából, fémből és kerámiából készült konyhai eszközökkel lehetett dolgozni, és természetesen a vasi ízeknek megfelelő alapanyagokból kellett elkészíteni az ételt – fogalmazott Kocsis Edit művelődésszervező, a Vörös Oroszlán Lovagrend tagja.

Kocsis Edit a versenyre Prikryl József mesterszakácsot is meghívta.

– Az apropó, amiért Edit megkeresett, az a könyvem, amely a közeljövőben jelenik meg, és a zalai és vasi paraszti ételeket mutatja be. Volt mihez nyúlni egyből, Editnek pedig azt javasoltam, hogy készítsünk sült köleskását raguval és káposztás töltött paprikát. Ez jó döntésnek bizonyult – vélekedett Prikryl József mesterszakács.


A káposztás töltött paprika 2019 vasi étele lett, amit hamarosan több étteremben is meg lehet majd kóstolni (Fotó: Kocsis Edit)

A vörös oroszlánok menüsorában szerepelt kapros-mustáros kerekrépaleves húsos hajdinagombóccal, káposztás töltött paprika és sült köleskása mézes-pálinkás kajszibarack-raguval. A zsűri szerint mindhárom étek kiemelkedő volt. Amellett, hogy a csapat az első helyen végzett, káposztás töltött paprikája egy évre elnyerte az év vasi étele címet is. Ezt hamarosan bárki megkóstolhatja, hiszen több vas megyei étterem étlapján is feltűnik majd.