Ne feledjük: július 15-én, hétfőn zárva lesznek a bíróságok

Minden esztendő július 15-éje ünnepnap a magyar igazságszolgáltatás számára: ekkor emlékeznek Magyarország bíróságai a modern igazságszolgáltatás „alapkőletételére”, azaz az 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésére. Az idén 150 éves törvényről, és a Bíróságok Napjáról dr. Vándor Virágot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

Az 1997-ben megalakított – majd 2012. január elsejével megszűnő – Országos Igazságszolgáltatási Tanács az ezredfordulón minden esztendő július 15. napját – a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének évfordulóját – a bírák és az igazságügyi alkalmazottak ünnepnapjává nyilvánította. A Bíróságok Napja megünneplésére első alkalommal 2001-ben került sor.

Az idén már 150. évfordulóját ünneplő törvénycikk a magyar igazságszolgáltatás működésének meghatározó állomása volt, hiszen első alkalommal rendezte törvényi szinten a közigazgatás és a bíráskodás elválasztását ésdeklarálta továbbá a bírói függetlenséget.

A Bíróságok Napja 2008. évtől munkaszüneti nap a bírák és az igazságügyi alkalmazottak számára, e napon minden bíróságon szünetel az ügyfélfogadás, majd megkezdődik az egy hónapos törvénykezési szünet, amely 2019. augusztus 20. napjáig tart.

Papp Attila