„Nem követtek el semmit, csak útban voltak...” – a roma holokauszt áldozataira emlékeztek

facebook megosztás

Nem volt bűnük, nem követtek el semmit, egyszerűen a korabeli hatalom útjában álltak, és ezért meg kellett halniuk – hangzott el a roma holokauszt alkalmából tartott megemlékezésen a Vár utcai emlékműnél. Nagykanizsán minden évben megemlékeznek arról, hogy 1944-ben augusztus 3-ra virradóan háromezer cigány férfit, nőt és gyermeket végeztek ki az auschwitzi-birkenaui láger felszámolásakor.

A roma nemzetiségi önkormányzat elnöke a megemlékezésen felidézte, 1944 tavaszán Magyarországon is összegyűjtötték a roma származásúakat, és kérdezés nélkül deportálták őket. Lendvai Ferenc hangsúlyozta: a gázkamrák felé terelt, fegyvertelen férfiak próbáltak ellenállni, ám az őrökkel szemben esélyük sem volt. Az áldozatok hősies bátorsága nem merülhet a feledés homályába.


Korabeli fotó. A hatalom a gyerekekkel sem kivételezett. Családok ezreit, tízezreit szakították szét (Kép: Forrás)

Dénes Sándor polgármester azt mondta, a ma emberének erkölcsi kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés.

– Nagykanizsán a roma nemzetiségi önkormányzattal, a város vezetőségével és sokan másokkal együtt emlékezünk és emlékeztetünk. Ez nagyon fontos, hiszen az a kegyetlen tett, amely 1944. augusztus elején megtörtént, nem fordulhat elő újra. És ezt az emberekkel tudatni kell – emelte ki.


Dénes Sándor: Erkölcsi kötelesség emlékezni és emlékeztetni (Fotó: Gergely Szilárd)

Bár eltelt 75 év, a roma holokausztról még mindig keveset tudni. Egyes becslések szerint a Porrajmos során mintegy 23 ezer cigány vesztette életét Auschwitzban, és Magyarországról is több ezreket hurcoltak el, akiknek egyszerűen az volt a „bűnük”, hogy a korabeli hatalom útjában álltak, fogalmazott Kardos Ferenc, a téma kutatója.

A múlt mellett a megemlékezők, így Teleki László, a holokauszt máig tartó hatásáról és a jövőbeli feladatokról is beszélt.


Teleki László hangsúlyozta: a múlt mellett a jelenről és a jövőről is beszélni kell! (Fotó: Gergely Szilárd)

– A múlt fontos mérföldkő az ember életében, a jelenről pedig azért kell beszélni, mert számba lehet venni a mostani helyzetet, azt, amin javítani lehet, hogy a történelem ne ismételje meg önmagát. Ezt széles körben be kell mutatni, hogy tanuljunk belőle. A megemlékező beszédekben szó volt az oktatásról is: egyre több iskolába be kell vinni ezeket a témákat, a holokauszt és a roma holokauszt történetét, hogy minél többen megismerjék ezt az időszakot – nyilatkozta az „Anosztru” Országos Cigány Egyesület elnöke.

A beszédeket követően a megemlékezés résztvevői koszorúkat helyeztek el az emlékmű lábánál, majd mécsest gyújtottak az áldozatok emlékére.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.