Szakmai felkészülés

Elkezdődött a szakmai felkészülés a jövő májusban Nagykanizsára érkező Giro d’Italia fogadására. A tíz hónapos előkészítő munkára akciócsoport szerveződött, a Giro Nagykanizsa 2020 feladata egyebek mellett a kerékpáros verseny főszervezőivel való kapcsolattartás, a helyiek tájékoztatása és programok rendezése lesz.

2020-ban Magyarországot és Nagykanizsát is érinti a világ egyik legjelentősebb kerékpáros versenye, a 110 éves múltra visszatekintő Giro d’Italia. A szakmai felkészülés első lépéseként helyi akciócsoport alakult, amelynek vezetője Radics Bálint lett.

– Egyrészt lesznek infrastrukturális feladatok, például a közeljövőben lesz egy pályabejárás, amely során kijelölik a végleges útvonalat. Ezen túl meghatározzuk azokat a fejlesztéseket, amelyek szükségesek, így az esetleges útfelújításokat, amelyeket – úgy gondolom –, a helyiek nagy örömmel fogadnak majd. Megváltjuk aztán azokat az engedélyeket is, amelyek egy-egy szakaszhoz kellenek. Másrészről van egy kommunikációs terv, amelyet központilag határoztak meg – fogalmazott.


Napokon belül elkezdődik a szervezői munka. A képen (balról jobbra): Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, Dénes Sándor polgármester, Radics Bálint kerékpárosügyi referens és Karádi Szabolcs, a TEKER Egyesület elnöke

Az akciócsoport megalakulását bejelentő sajtótájékoztatón Balogh László, a humán bizottság elnöke azt mondta, a nagyszabású sportesemény hatására még népszerűbbé válhat a kerékpározás Nagykanizsán, egyúttal a dél-zalai város a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerülhet. Mint arra Dénes Sándor polgármester is rámutatott, a versenynek ezen túl is lehetnek pozitív hozadékai Kanizsa életében.

– Nagyon sokakat érdekel a kerékpározás. Ha minden igaz, 7-800 millió ember követi, és legalább 200 ország közvetíti a Giro d’Italiát. Mindez a turizmuson érezteti a hatását, de nem csak a városban, hiszen térségben kell gondolkodni: a Muraföldén jönnek keresztül, érintik a Kis-Balatont, Hévízt és Keszthelyt – mondta.

Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő azt mondta: a munkacsoport arra törekszik, hogy a 22 csapattal és 176 versenyzővel rajtoló Giro d’Italia a kanizsaiaknak is maradandó élmény és ünnep legyen. A szervezési feladatokban részt vevő, helyi kerékpáros egyesületek is örömmel várják a versenyt, és szakmai segítségükről biztosították a tagokat. Az olasz körverseny mezőnye 2020. május 11-én érkezik Nagykanizsára.

Borítókép: CyclingNews