Szent Kristóf segedelmével

Megáldották a járműveket vasárnap a Felsőtemplomnál. A katolikus egyház július 24-én ünnepli az utazók védőszentjét, így ezekben a napokban számos helyen megáldják a járműveket és azok vezetőit.

Az oltalom kérésének Kanizsán is nagy hagyománya van, amit jól mutat, hogy idén is rengetegen érkeztek a Jézus Szíve Plébániához. A hívők véleménye szerint Szent Kristóf elhárítja a veszélyt a sofőrökről és azok járműveiről egyaránt. – Ennek belső tényezője van, az ember úgy gondolja, hogy nem csak kormány a kézbe, hanem fölöttünk is van valaki, van erő, aki megvéd, megóv bennünket a bajtól. Az áldás az gépkocsira és vezetőre egyaránt vonatkozik - mondta Magyar Béla.


Hit és oltalom (Fotó: Gergely Szilárd)

Szent Kristóf egyike a 14 segítőszentnek. Az úton lévők és utazók patrónusának kultusza egész Európában elterjedt. – Szent Kristóf az utazóknak, utasoknak a védőszentje. Az ő tiszteletére és segítségét kérve áldjuk meg a járműveket, illetve azokat, akik ezekkel utaznak. Szent Kristóf a 250-es évek táján szenvedett vértanúhalált, Decius császársága idején a keresztényüldözés során - fogalmazott Szűcs Imre, a Felsőtemplom plébánosa.

Az oltalomban részesülők egy szentképet is kaptak, amely hit és az imádság fontosságára emlékezteti őket.