Új telephelyen folytatja tevékenységét a dán Nilfisk Nagykanizsán

facebook megosztás

Az elmúlt évek nagyléptékű kapacitás- és létszámbővítése miatt új telephelyen folytatja tevékenységét Nagykanizsán a világszerte ipari felhasználóknak tisztítógépeket gyártó dán Nilfisk legjelentősebb külföldi üzeme.   

Mint azt Kalocsai Norbert, a Nilfisk Production Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a korábbi bérelt telephelyet - ahol az utóbbi két évben párhuzamosan zajlott a termelés az új gyártóhellyel együtt - augusztus végéig kiürítik. A nagykanizsai gyár egész tevékenysége a helyi ipari parkban folyik tovább, ahol 32 ezer négyzetméteres üzemben zajlik a termelés.    

Az elmúlt években történt bővítés eredményeként megháromszorozódott a létszám, így ma már közel 500 ember dolgozik a cég nagykanizsai gyártóüzemében, a szigetszentmiklósi székhelyén működő gyárral együtt összesen csaknem 900 munkavállalót foglalkoztat a dán cégcsoport Magyarországon. Nagykanizsán nemrég másodszor nyerték el az év vállalkozásának járó címet - jelezte az ügyvezető.    

A Nilfisk Production Kft. elődjét 2003-ban alapították szigetszentmiklósi - a valamikori Csepel Művek területén kialakított - székhellyel, valamint a nagykanizsai gyártóbázissal. Az Európában, Ázsiában és az amerikai kontinensen nyolc gyárat üzemeltető cégcsoport összesen 5500 embert foglalkoztat, a nagykanizsai üzem jelentőségét mutatja ugyanakkor, hogy a cégcsoport teljes gyártókapacitásának mintegy 40 százalékát a zalai gyár adja.    

A Nilfisk magyarországi cégének tavalyi árbevétele meghaladta a 170 millió eurót (mintegy 54,6 milliárd forintot) a 2017-es 150,5 millió eurós árbevétel után, amelynek túlnyomó többsége exportból származott. Az adózott eredmény a múlt évben 7,1 millió euró volt (közel 2,3 milliárd forint). Idén szintén 170 millió euró körüli árbevételt várnak.    

A professzionális tisztítóberendezések közül Szigetszentmiklóson ipari seprő- és padlótisztítógépeket állítanak elő, Nagykanizsán ipari porszívók és magas nyomású mosóberendezések gyártásával foglalkoznak, innen a 44 országban működő kereskedelmi egységeik juttatják el a világ szinte minden államában lévő vevőikhez a termékeiket. Fő felvevőpiacuk Európa mellett Észak- és Dél-Amerika, valamint Kína - ismertette Kalocsai Norbert.    

Az ügyvezető hozzátette: magyarországi gyáraikban elsősorban kézzel szerelik össze az ipari felhasználásra szánt tisztítógépeket, a Mexikóban és Kínában működő üzemeikben azonban előrébb tartanak az automatizálás terén. Munkaerőhiánnyal nem küzdenek Magyarországon, a fluktuáció is viszonylag alacsony, de a változó munkaerőpiaci adottságok miatt szükségesnek látják olyan munkafolyamatok bevezetését, amelyek révén emberi érintés nélkül is tudnak termelni.

MTI

Borítókép: nilfisk.com

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.