Vádat emeltek a zalakomári nő ellen, aki egy kanizsai gyalogátkelőn gázolta el tavaly anyát és gyermekét

A rossz műszaki állapotú gépkocsijával gyalogátkelő-helyen gázolt, majd elhajtott a helyszínről: mindezt úgy, hogy az autóbontóba való kocsijában saját, két gyermekét szállította utasként. Azt hiszem, felelős gondolkodásról, vagy „véletlen” tettekről innentől kezdve nem érdemes beszélni: a zalakomári nő elgázolt egy egész családot, majd cserbenhagyta őket… Az elszámoltatása gyorsan közeleg: néhány napja emeltek vádat ellene a zalaegerszegi ügyészek. A vádemelés részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.


Fotó: Gergely Szilárd

A 48 éves, zalakomári nő 2018. április 15. napján, 20 órakor Nagykanizsán, a Balatoni úton közlekedett Mercedes-Benz A170 CDI típusú személygépkocsijával a Huszti György tér irányából a Hevesi Sándor utca felé. A járműben utasként a jobb első ülésen gyerekkorú fiát, míg a bal oldali hátsó ülésen kiskorú lányát szállította. A személygépkocsi a biztonságos közlekedésre alkalmatlan állapotban volt: a belső visszapillantó tükre hiányzott, a hátsó gumik túl kopottak voltak és a hátsó kerekek nem voltak fékezhetőek.

Amikor a nő a járművel a Balatoni út 15. számú épület előtti útszakaszon kijelölt gyalogos átkelőhelyet megközelítette, kb. 50-55 km/óra sebességgel közlekedett, tompított világítást használva. Vele szemben egy személygépkocsi érkezését észlelte, amelynek vezetője a gyalogos átkelőhely előtt megállt, hogy az előtte jobbról balra áthaladó gyalogosoknak az áthaladási elsőbbségét biztosítsa. A nő figyelmetlensége miatt későn észlelte az előtte a gyalogos átkelőhelyen, balról jobbra gyalogosan áthaladó anyát, a mögötte futókerékpárral haladó gyerekkorú kisfiát, s őket az átkelőhelyen követő apát.

Figyelmetlensége, valamint a sebesség helytelen megválasztása miatt, fékezés és jobbra kormányzás ellenére a jármű jobb első részével elütötte az anyát, a személygépkocsi bal első részével pedig a futókerékpáron haladó gyermekét. A baleset következtében mindketten 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedtek: a gyermek sérülései maradandó testi fogyatékosságként értékelhetők.

A nő a balesetet követően a járművel nem állt meg. A helyszínről elhajtott anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a baleset következtében a gyalogosok megsérültek-e, vagy segítségnyújtásra szorultak-e? Járművével a galamboki Lukoil benzinkútnál állt meg, hogy megvizsgálja gépkocsija állapotát, majd zalakomári lakására távozott.

Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség segítségnyújtás elmulasztásának bűntette, és közúti baleset okozásának vétsége miatt emelt vádat a zalakomári nő ellen.

Papp Attila