Vadkendert termesztett egy kanizsai férfi a dél-zalai város külterületén

Az 53 éves férfi a tavalyi esztendő elején nézett meg egy riportfilmet, ami a vadkender ültetvényekről szólt. Ezután elhatározta, hogy ő is vadkendert fog ültetni. Nagy kár, hogy a „Bekasztlizva” című, börtönökről szóló sorozatot már nem nézte meg, mert akkor azonnal rájött volna, hogy mekkora butaságot csinál. Az illegális ültetvénye miatt jó néhány évig tapasztalhatja majd meg testközelből is az utóbbi sorozat rideg valóságát. A büntetőügy részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Az 53 éves férfi 2018 elején, egy vadkender ültetvényekről szóló riport megtekintését követően elhatározta, hogy marihuána előállítása és későbbi értékesítése céljából cannabis sativa termesztésbe fog. A terv kivitelezése céljából az ausztriai Grazba utazott, ahol egy vadkender-magokat is forgalmazó üzletből 120 euróért, 21 darab magot vásárolt.

Ezt követően a magokat egy ideig nagykanizsai lakásában tárolta, majd 2018 májusában, a vadkender magokat tejfölös dobozokba ültette és a házához tartozó – művelés alatt nem álló – hátsó udvari részen található gyomnövényzet közé rejtette. Az elültetett magokat a férfi ezt követően napi szinten ellenőrizte és ápolta, majd azok növekedésnek indulását követően új, könnyen megközelíthető helyet keresett a számukra.

Választása a 61-es számú főút, 189 km szelvényétől 750 méterre található, fiatal tölgyfákból álló, út menti erdőrészre esett. Ezt követően az út szélétől körülbelül 50 méter távolságra lévő erdősávban – a kannabisz növények elhelyezése és további fejlődésének biztosítása érdekében – egy 3x5 méteres területet megtisztított az aljnövényzettől, az ott lévő nagyobb árnyékoló faágakat levágta és a talajt feljavítva – termőföld és trágya használatával –, termesztésre alkalmassá tette.

A terület kialakítása után a férfi a kifejlődött vadkender palántákat 2018. július hónap elején, három különböző időpontban elültette a művelés alá vont erdőrészen. Ezt követően 2-3 naponta, a hajnali és esti órákban ellenőrizte az ültetvényt illetve a növényeket tápoldatos vízzel locsolta.

A rendőrök – lakossági bejelentés alapján – 2018. július 25-én érték tetten az ültetvény gondozása közben, és lefoglaltak tőle 14 tő, 50 és 80 cm magasságú cannabis sativa növényt, valamint a termesztésükhöz szükséges eszközöket, így tápoldatot, marhatrágyát, általános virágföldet, vödröket, ásót, és kapát. A Cannabis sativa fajt képviselő növényekből kannabiszra jellemző kannabinoid vegyületeket, köztük delta-9-THC-t azonosítottak.

Mivel a kannabisz és a delta-9-THC kábítószernek minősül, ezért a Nagykanizsai Járási Ügyészség kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat az 53 éves, nagykanizsai férfi ellen.

Papp Attila