A sivatag nem tudta, a kínai hatóságok legyőzték Lubics Szilvit

facebook megosztás

Egy nappal az indulás előtt kapta a hírt Lubics Szilvia, hogy a kínai hatóságok nem engednek be külföldieket az Ultra Gobi helyszínére. Fuccs az elmúlt három hónap felkészülésének.

A hét közepén beszélgettünk egy nagyot Lubics Szilvivel, aki roppant izgatottan, de érzése szerint tökéletesen felkészült állapotban várta az év egyik fő ultrafutó eseményét, az Ultra Gobit.

A Kínában, a Tibeti-fennsíkon esedékes verseny előtti beszélgetésünkből kiderült, hogy Szilvia a szokott komolysággal vetette magát a felkészülésbe, a nagy tengerszint feletti magasságot modellező hypoxiás sátorban aludt, hogy szokja az oxigénszegény levegőt, kipróbálta a trackereket (az Ultra Gobin nincs kijelölt pálya, a versenyzők navigálnak), és összeszedte az összes kötelező és ajánlott felszerelést, és végigcsinálta a teljes fizikai felkészülést. Mint kiderült, teljesen hiába.

Tegnap este rám írt egy cseh srác, hogy kaptam-e valami levelet a szervezőktől, mert egy dél-afrikai futó azt írta neki, hogy nem lesz verseny" - mondta a MOL Csapatnak az érthetően roppant csalódott ultrafutó legenda péntek reggel. "Éjszaka még reménykedtem, hiszen összesen három futó kapott ilyen levelet, de reggel tényleg megérkezett a levél, amiben a szervezők azt írják, a tibeti régióba nem engednek be külföldieket, így megtartják ugyan az Ultra Gobit, de csak kínai versenyzők indulhatnak el rajta. Mondanom sem kell, sokkolt a hír!"

A főszervező sem teheti be a lábát

A MOL Csapat ultrafutó klasszisa végtelenül csalódott, hiszen borzasztóan sokat tett a felkészülésbe, de már képes volt viccelődni is. "A férjemmel azt beszéltük, hogy gyorsan elválunk, és keresünk egy kínait, akihez hozzámehetek, hátha akkor megkapom az állampolgárságot, és elindulhatok a versenyen, amire három hónapot készültem" - mondta nevetve Szilvia.

"Viccet félretéve, rettenetesen csalódott vagyok. Holnap indultam volna Kínába, és túl azon, hogy az ételadagoktól kezdve a felszerelésen át az utolsó tablettáig minden ki volt mérve, még én is egészen kiváló fizikai állapotban vagyok."Készen állok, illetve készen álltam a versenyre, amit nagyon-nagyon vártam - tette hozzá csalódottan Szilvia.

"Azzal nem nagyon tudok mit kezdeni, hogy kínai futóknak megtartják a versenyt, meg nem is értem, mert az egyik főszervező sem kínai, és az orvoscsapatot is olyanok alkotják, akik expedíciós tapasztalattal rendelkeznek - és persze nem kínaiak ők sem, így nem tehetik be a lábukat a verseny helyszínére."

Mindent megtérítenek a szervezők

Szilvia elmondta, az utazás, a szállás, illetve a felszerelés nagyon komoly összegbe került, de a szervezők azt ígérik, számlák ellenében mindent megtérítenek a versenyzőknek. "Anyagilag talán nem lesz nagy bukás a verseny elmaradása, de nekem az elmúlt három hónapom szinte csak az Ultra Gobiról szólt, és a felkészülésbe fektetett energiát már soha nem kapom vissza. Az élményről, amit a verseny teljesítése jelenthetett volna, már nem is szólva."

"Tegnap még beszéltem az edzőmmel, abban maradtunk, hogy készen állok, és én is azt éreztem magamon, hogy nagyon fókuszált vagyok." Minden idegszálammal a versenyre koncentráltam, most pedig valahogy fel kéne mennem a hálószobába, és kipakolnom az összekészített bőröndjeimet. Az Ultra Gobihoz elég erőm lett volna, ehhez egyelőre nincs... - tette hozzá Szilvia.

A MOL Csapat futóklasszisa hozzátette, annyiból nem meglepetés, ami történt, hogy a 4Deserts sorozat rendezőivel korábban beszélgetett Szilvia, és ők is azt mondták, hogy a kínai hatóságokkal nem lehetett dűlőre jutni, ezért inkább átvitték Mongóliába a sivatagi sorozat helyi versenyét.

"Ez egy tökéletes verseny lett volna számomra. De ez most nem csak idénre ment el, hanem örökre, mert soha többet nem fogok merni benevezni, és végigcsinálni a felkészülést."

UPDATE: A cikk élesítése után levelet kaptunk Szilviától, aki azt írta, megjött a hivatalos értesítés a verseny elmaradásáról (pontosabban a külföldi futók kitiltásáról), amiben már az ok is szerepel: a kínai hatóságok szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelent a külföldi versenyzők jelenléte a Csinghaj tartomány, Haixi Autonóm Prefektúra területén. No comment. 

Az eredeti cikk itt, a molcsapat.hu oldalon érhető el »

Egy  jótékonysági kezdeményezéshez csatlakozó  kanizsai ultramaratonista futónőről legutóbb itt írtunk. Az Ultra Gobi 400-ra készülő sportoló ezúttal a Bátor Tábort támogatja.

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.