Csillagnézőben

Elkezdődött az idei csillagásztábor a becsehelyi hegyen. A Perseida meteortábort immár évek óta a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület és a Kishegyi Csillagvizsgálóért Alapítvány szervezi.

Mintegy 40 fiatal vesz részt a táborban, amelynek egyik fontos célja az utánpótlás nevelése. A szervezők azt remélik, belőlük lesznek a jövő amatőr csillagászai. Az érdeklődők között több fiatal már visszatérőnek számít. – Negyedszerre vagyok itt a csillagász táborban, visszajáró táborozó vagyok. Engem ez érdekel is, meg szeretek itt lenni, a társaság is nagyon jó, jól főznek, a táborvezető a Móni és este pedig csillagokat nézünk egy hatalmas távcsővel, ami ha jól emlékszem az ország harmadik legnagyobb távcsöve – mondta Varga Szilárd Máté.

A táborozók kirándulnak és előadásokat is hallgatnak. Az esték észleléssel telnek a távcső közelében, ezekben a napokban például csillaghullás jól megfigyelhető. – Már a régi ókorban is ismerték a rajt, hogy különböző meteorok ebben az időpontban megszaporodnak és az égbolt egy pontjából látszanak szerte futni. Ez a Perseus csillagkép, innen is a név Perseidák. Augusztus 11-13 a maximum időpontja idén, de most a Hold növekvő fázisban van, így a maximum bekövetkezésekor fényes Hold lesz az égen, így ezúttal nem fontos fényszennyezés mentes égbolt alá húzódni. A városi égből ugyanannyit láthatunk majd – fogalmazott Gazdag Attila, a Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület elnöke.

Az óránként 60-100 meteort produkáló rajból tiszta idő esetén is csak 15-20 fényesebb figyelhető meg, de a látvány vonzza és rabul ejti a csillagász tábor résztvevőit.