Elkezdődött a Csingahegyi Napok

Rövid verssel és hegedűszóval köszöntötték a Csingahegyi Napokra érkezőket. A programsorozatban idén is a mesterségek kapják a főszerepet. A megnyitó után pedig rögtön neki is láttak annak a szobornak, amit a homokkomáromi kegytemplomhoz vezető út mellett helyeznek majd el. Az alkotó, Boa Endre elárulta, hogy a királyokat és szenteket felvonultató szoborpark legújabb tagja Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király, német-római császár lesz. – Utánanéztem az interneten is, meg van egy olyan könyvem, hogy A magyar uralkodók. Igazából, abból a korból még nem származnak hiteles arcképek, de van már egy kép kialakultan, ami általában őrá jellemző vagy legalábbis megörökítették, úgyhogy én is elterveztem, hogy hogyan készüljön és miből. Tölgyfából természetesen – mondta el Boa Endre fafaragó.

A Csingahegyi Napokat 2006-ban szervezték meg először. A lelkes kis közösség azóta is visszajár az inspiráló környezetbe, hogy közösen, jó hangulatban alkosson. – Nem vagyunk egyesület, egy baráti társaság vagyunk. Azt szeretném a legjobban kiemelni, hogy akikkel kezdtem, amikor még harmincéves voltam, azok ugyanúgy itt vannak, senki nem veszett össze senkivel, és a legnagyobb dolog, hogy ez egy baráti kör, ami önfenntartó – fogalmazott Tislér Zoltán szervező.


A szoborpark legújabb tagja Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király, német-római császár lesz

A fafaragók mellett bőrösökkel és kovácsokkal is találkozhatnak az érdeklődők. A mesterségeket űzők pedig minden évben valami új dolgot készítenek, ami a rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Csávás Csaba például egy miskakancsót formáló szobrot farag az egyik hegyi gazdának. – Itt sajnos szűkre van szabva az idő – három nap alatt kell szó szerint performanszt készítenünk. Tölgyfával dolgozunk minden esetben, az bírja a külső időjárást, az esőt, havat, telet. Persze ezeket is kezelni kell, valamint folyamatban vannak a régi szobrok restaurálásai is éppen ezért – árulta el Csávás Csaba fafaragó.

A Csingahegyi Napokon ezúttal a tésztakészítés kapta a főszerepet. A faluházban Csendesné Dolinay Margit várja a kicsiket és nagyokat, hogy megmutassa, hogyan is kell tyúkfüle tésztát vagy lúdgégét formázni. A pékmester a kenyérsütéssel kapcsolatban is ad hasznos tanácsokat. – Összesen négy összetevő kell hozzá – liszt, víz, élesztő, só, és már készen is van. Amit viszont hozzá kell tenni, az a lelke, amivel készítik és az idő, a türelem. Tehát, ha megadja az ember az időt a kovászérésnek, a tésztaérésnek, a kelesztésnek, a sütésnek – ez a négy fő momentum, ha ezeket megadjuk, időt adunk a kenyérnek, akkor gyönyörű és finom kenyerünk lesz, és nyilván süteményre is igaz ez – nyilatkozta Csendesné Dolinay Margit pékmester.

A programok között szalmafonás, rovásírás is szerepel, valamint ma este táncházat is tartanak. A Csingahegyi Napok szombatig tart, akkor avatják fel a szoborpark legújabb alkotását is. A homokkomáromi rendezvények sora pedig a falunappal folytatódik.