GasztroKanizsa: Sárgadinnyés, paradicsomos ínyencségek

Némethné Lakatos Márta Somogy megyében, Sávoly községben nevelkedett, s a főzéssel már 12 évesen megismerkedett. Az egyszerű egytálételeket szakácskönyvből, a nehezebb, hagyományos, magyaros ételeket édesanyjától és nővérétől tanulta. Az alapanyagokból kukoricás, burgonyás, káposztás, babos ételeket készített, és a tej, tojás, dió, mák, lekvár sem hiányzott az asztalukról.


Némethné Lakatos Márta könnyű nyári ételeket ajánl (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Sokszor hallotta az intelmet: reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár, és vacsorázz úgy, mint egy koldus. Hát ez a mondás már nem állja meg a helyét – jegyezte meg mosolyogva. Két könnyű, gyorsan elkészíthető nyári, hidegen fogyasztható ínyencség receptjét osztotta meg olvasóinkkal.

Sárgadinnye sonkával, olívabogyóval

Hozzávalók:

Sárgadinnye, feketeerdő vagy pármai sonka, olívabogyó.

Elkészítése:

A sárgadinnye szeletekre rátekerjük a sonkát, s olívabogyóval, bazsalikommal, citromszeletekkel, zöldség zöldjével díszítjük. A sárgadinnye magas víz- és ásványianyag-tartalommal rendelkezik, javítja az emésztést, lúgosító hatású, alacsony kalóriaértékű és vízhajtó gyümölcs. Reggelire, tízóraira, vacsorára hidegen ajánlott fogyasztani. Húsokhoz, sonkához, sajtok mellé is érdemes használni.

Mozzarellás paradicsomsaláta

Hozzávalók két fő részére:

4 db paradicsom, 1 csomag mozzarella golyó, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál balzsamecet, 1 kávéskanál morzsolt bazsalikom, só, bors.

Ebédre, vacsorára könnyű, gyorsan elkészíthető, önálló étel. Főfogásként paradicsomos, mozzarellás csirkemellet is készíthetünk. A paradicsomnak kiemelkedő a C- és az A-vitamintartalma, vértisztító, vesetisztító és látásjavító. Közvetlen fogyasztásra a teljesen beérett, ép, vékony héjú fajták a legjobbak. Remek arctisztító, bátran használhatjuk a száraz, napégett bőrre is.

Bakonyi Erzsébet