GasztroKanizsa: Tyúkfüle levestészta Homokkomáromból

2019. aug. 24.

Nem véletlenül nevezik Homokkomáromban a falu mindenesének Bella Józsefné Ilonát. Ha kell, énekel, verset és mesét mond, virágokat gondoz, süt-főz a nívódíjas népdalénekes. Borversenyek megnyitó ünnepségének gyakori szereplője, és az egykori homokkomáromi hegyközség által szervezett bordaléneklési versenyek győztese.


Bella Józsefné (a kép jobb szélén ül) aktív tagja Homokkomárom közösségének (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

Alapító tagja a Honvéd Kaszinó Nyugdíjas Énekkarának, és 5 éve tagja a Fűzvölgyi Dalostársak csoportjának. A palacsintaevő versenyen is számíthatnak rá a gyerekek, legutóbb is 300 darabot sütött nekik. A 70. életévét jóval elkerülő, izgő-mozgó Ilona azt mondja, kicsit visszafogta magát az utóbbi időben, már nem mer sokat vállalni. Az eperlevél és a lúdgége levestészta készítését a környéken már ismerik, a tyúkfüle tészta titkait ő is a XIII. Csingahegyi Napok rendezvényén leste el Csendesné Dolinay Margit pékmester-népművésztől. S amíg a vendég a csavart vonalú csigaorsó fonást mutatta be szalmából az érdeklődőknek, addig Ilona a levestészta formázásához adott tanácsot felnőtteknek, gyerekeknek. Levestészta-készítéssel télen lehet foglalkozni, amikor nem kell dolgozni a kertben – jegyezte meg, s közben elmagyarázta, hogyan is kell a tyúkfüle tésztát csinálni.

„Egy tojásból és 10 dkg lisztből tésztát gyúrunk, simára kidolgozzuk, és fóliába csomagolva 15-20 percig hűtőszekrényben pihentetjük, hogy könnyebben ki lehessen nyújtani. Ezután géppel, vagy sodrófával kisodorjuk, és apró kockákra összemetéljük. A levestésztához 2x2 cm-es, a körethez pedig 3x3 cm-es kockákat vágjunk. Ez utóbbit köretként használjuk, nem főzzük meg, hanem olajon vagy zsíron megpirítjuk, és annyi vízzel öntjük fel, hogy 1 ujjnyira legyen a tészta fölött. Ízesítjük sóval, és néha megkeverve mérsékelt lángon puhára főzzük.

A formáját úgy kapom meg, hogy a kockákat egyenként átlósan összehajtom, bal kezemmel a két sarkát összefogom, jobb kezemmel az átlós oldal közepét benyomom, majd a két szélső fület összecsípem.”

Bakonyi Erzsébet