Horvát nemzetiségi versfilmtábor

facebook megosztás

Horvát nemzetiségi versfilmtábort tartanak Kistolmácson. Az ötnapos programon 15 gyermek Sinkovits-Vitay András vezetésével Zrínyi Miklós két verse alapján forgat egy kisfilmet. A tábort a Civil Mozgó(kép) Világ Alapítvány szervezte. Szövegértő elemzéssel kezdődik minden nap a kistolmácsi táborban. A szervezők szerint a gyerekek így tudják igazán átadni magukat a versfilmben betöltött szerepüknek. – Leülünk, és a kezünkbe adnak pár lapot, majd együtt elolvassuk a főpróbára, ahol lekamerázzák - mondta el Lőczi Aliz.


Szövegértő elemzéssel kezdődik minden nap a kistolmácsi táborban

A tábor egy pályázatnak köszönhetően valósult meg. Ennek feltétele volt, hogy egy, a horvát és a magyar irodalomban is jelentős szerepet betöltő költő versét vigyék filmvászonra. A program fő szervezőinek választása így Zrínyi Miklósra esett. – Forgatnak végig, megbeszélik, kielemzik a verset. Majd amit leforgattak, azt is átbeszélik. Erről szól végig a tábor: forgatás, kielemzés, felkészülés a következő napra - árulta el Matola Krisztina a Civil Mozgó(kép) Világ Alapítvány elnöke.

A filmet Sinkovits-Vitay András rendezi, és Zrínyi szerepében is őt láthatják majd az érdeklődők. A kisfilm az egykori költő, hadvezér két alkotását, az Elégia és a Peroratio című verseket dolgozza fel. – Ebben a két versben Zrínyinek egy nagyon érdekes oldalát próbáljuk megmutatni. Az egyik az, amikor teljesen összeroskad a saját gyermeke halála kapcsán, s egyszerűen nem találja a helyét a világban, s inkább halálra vágyik. De a második vers, az már viszont olyan, hogy ott már teljesen kibontakozik belőle a vérbő Zrínyi Miklós - fogalmazott Sinkovits-Vitay András színész, előadóművész. A táborban nagykanizsai és szepetneki fiatalok vesznek részt. A versfilm bemutatója a tervek szerint augusztus végén lesz. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.