Információs nappal folytatódott a Családok Átmeneti Otthona és a Nagykanizsai Református Egyházközség közös projektje

A kezdeményezés célja, hogy ökogazdálkodásra és önellátásra tanítsanak meg nehéz helyzetben lévő embereket. Az előadáson a projekt gyakorlati tapasztalatait mutatták be.

Megszemlélték a Családok Átmeneti Otthonában elkészült kiskertet a segítő szervezetek munkatársai. Az önellátás lehetőségeit bemutató elméleti képzésen tanultakat már a Völgy Alapítványnál is sikerrel alkalmazzák a szakemberek. Nagyon pici udvarunk van, ezért is érdekes, hogy ezeken a helyeken hogyan tudunk olyan tevékenységet kínálni, ami segíti a terápiát is, és közben örömteli feladatot ad a benne tevékenykedőknek. S persze az is nagyon fontos része a programnak, hogy itt értelmes munkáról van szó, tehát meg lehet azt érezni, hogy értéket teremt az ember - fogalmazott Lázár Péter, a Völgy Alapítvány drámatanára.


A sikeres projektnek köszönhetően már zöldségeket és gyümölcsöket is termelnek a Családok Átmeneti Otthonában

A mai információs napon azt a folyamatot mutatták be, amelynek köszönhetően a Családok Átmeneti Otthonában élők már különböző zöldségeket, gyümölcsöket termelnek. – Workshopok, műhelymunkák keretében adjuk át a projekt keretében megszerzett tudást az itt élőknek, illetve gyermeküket egyedül nevelő vagy hátrányos helyzetben lévő édesanyáknak. Ezt ezek után már ők is hasznosítani tudják. Ez nálunk a gyakorlati formában úgy valósult meg, hogy két magaságyást sikerült megépítenünk az elmúlt hónapok folyamán, amelyekbe már ültettünk is. Most már érik a paradicsom, s uborkát is szedtek a gyerekek - említette Hársfalvi-Gombos Viktória, a Családok Átmeneti Otthonának vezetője.

A Nagykanizsai Református Egyházközséggel közös pályázatnak köszönhetően egy játszószobát és a konyhát is felújították a Családok Átmeneti Otthonában. Szeretnénk egyrészt közösségi termeket, közösségi színtereket kialakítani, ezek már meg is történtek. Ezen kívül olyan technikai eszközöket vásároltunk, amelyek mind a két közösségi teremben, tehát az oktatótermekben is használatba kerültek már. S tulajdonképpen az itt élőknek az életét szeretnénk picit tartalommal is megtölteni - mondta Hella Ferenc református lelkipásztor.

Az intézményben jövőre három újabb magaságyás felállítását tervezik.