„Isten éltessen Magyarország, Isten éltessen Nagykanizsa!”

Isten éltessen Magyarország, Isten éltessen Nagykanizsa!

„Szent Istvántól napjainkig egy évezrede száll a magyarok imája az ég felé, s az imádságos magyarok hatalmas teljesítményekre képesek” – fogalmazott Balogh László, a humán bizottság elnöke az államalapítás ünnepén Nagykanizsán. Augusztus 20-án a város új kenyerét is megszegték, valamint megáldották az önkormányzat által ajándékozott cipókat, amelyeket a kanizsaiak haza is vihettek magukkal.

Fúvósok térzenéje hívta ünnepelni az embereket a Deák térre, ahol – hagyományőrző huszárok és vitézek kíséretében – felvonták a nemzeti lobogót. A zászló nemcsak az ország jelképe, hanem a kötődés és az összetartozás szimbóluma is.


A hazát és az összetartozást jelképező lobogót hagyományőrzők közreműködésével vonták a magasba (Fotó: Gergely Szilárd)

Dénes Sándor polgármester már az Erzsébet téren köszönte meg a szép számban megjelent kanizsaiaknak, hogy együtt, közösségben ünneplik Magyarország születésnapját. „Szent István, aki halálos ágyán Szűz Mária oltalmába ajánlotta a hazát, sziklára építette az országot. Elődeink azon az úton jártak tovább, amelyet ő megalapozott. Nekünk sincs más dolgunk, mint a keresztény hitre építkezni, ahogy azt az intelmei közt – elsőként – meghagyta. Hit nélkül nem lehet élni”, fogalmazott.

Köszöntőjét követően Dénes Sándor gratulált a nemzeti ünnep alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett Boa Sándornak, majd Balogh László, a humán bizottság elnöke osztotta meg az államalapítással kapcsolatos gondolatait.

– Szent Istvánnak is köszönhetően Mária országa a mi hazánk. Európa ezért is köszönhet sokat Magyarországnak. Az elmúlt ezer évben jöhetett tatár, török, Nyugat vagy Kelet, hazánk stabil védőbástyája volt a keresztény Európának – hangsúlyozta. – Történelmünk viharai ellenére szerencsések vagyunk mi magyarok: egy szent király mutat utat nekünk. Intelmei máig hatnak: békesség, becsület, tisztesség, jó erkölcs, összefogás, egymás tisztelete, hűség, szeretet és hit.

Mint arra Balogh László rámutatott, Szent István felajánlotta a koronát és a hazát a Boldogasszonynak, ezért a magyaroknak saját útjuk van: nem az Európai Egyesült Államokban hisznek, hanem a Nemzetek Európájában. Hozzátette: jó magyarnak, kanizsainak lenni – és nem csak a hazaszeretet ünnepén.


Balogh László: Jó magyarnak, kanizsainak lenni – és nem csak a hazaszeretet ünnepén (Fotó: Gergely Szilárd)

– Minél több közösségi színtérhez tud tartozni egy ember, élete annál gazdagabb, színesebb. Aki számára ez a közösségeinkhez való tartozás nem fontos, az szegényebb. De vannak kapaszkodnivaló segítségek, például a hungarikumok, „kanizsaikumok”. Remélem, sok lokálpatrióta így érzi: milyen fontos a szülőföldje, a lakóhely, ha karakteres, ha rá lehet ismerni, ha vannak „évgyűrűi”, ha bocsát ki magából „szeretethullámokat”. Nagykanizsa ilyen.

Az ünnepségen az is elhangzott: „Szent Istvántól napjainkig egy évezrede száll a magyarok imája az ég felé, s az imádságos magyarok hatalmas teljesítményekre képesek. Az ősök buzgósága visszaköszön.”


A város új kenyerét Dénes Sándor polgármester szegte meg (Fotó: Gergely Szilárd)

Augusztus 20. egybeköti az államalapítást, István király szentté avatásának évfordulóját és a búzaaratás végét, az új kenyér ünnepét. A Lipóti Pékség által felajánlott város kenyerét ökumenikus szertartáson megáldották, majd megszegték. Az önkormányzat cipókat ajándékozott a kanizsaiaknak, hogy az új kenyérből mindenki vihessen haza. A délelőtti rendezvényen Foricsekné Kovács Szilvia Szent Istvánról szóló népénekeket adott elő, majd a Zalagyöngye Táncegyüttes lépett fel.

Az ünnep este is folytatódik: 18 órakor az Alsótemplomban mutatják be a város miséjét, az Erzsébet térre pedig 19 órától lesz érdemes kilátogatni: a finom borok mellett zenés programok is várják a kanizsaiakat, így a Canischa Zenekar Thúry Györgyről szóló ének-rock szvitje, valamint a Holdviola koncertje. Az államalapítás kanizsai programsorozatát 21 óra 45 perckor látványos tűzijáték zárja.