Jó tanácsok hőség idejére

Az elkövetkezendő napok során az előrejelzéseknek megfelelően több napon át harminc Celsius fok feletti hőmérséklettel kell számolni megyénkben. Ez jelentősen megterheli szervezetünket. Mai cikkünkben pár hasznos tanácsot olvashat hőség idejére.

Egyre gyakoribbak napjainkban a rendkívüli hőmérséklet-ingadozások, a nyári kánikula időszakában szinte minden évben megdőlő melegrekordokról, hőségriadókról szólnak a híradások.

Az ilyen szélsőséges időjárási körülmények között fokozottan ajánlott megfogadnunk alapvető egészségvédelmi tanácsokat, hiszen a nagy hőség bárkinél kiválthat panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. A jellemzően legveszélyeztetettebb csoportok a kisgyermekek, az idősek, a várandós kismamák, valamint a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők.

- Testtömegtől és fizikai aktivitástól függően akár 3-5 liter folyadék bevitele javasolt, azonban célszerű kerülni a cukros, koffeines és az alkoholos italok fogyasztását!

- Az izzadás során elvesztett ásványi sók pótlásáról gondoskodjon!

- Könnyen emészthető valamint a vitamindús ételek fogyasztása javasolt!

- Ajánlott több időt hűvös, légkondicionált helyiségben tölteni.

- 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon tartózkodást! Fektessen nagyobb hangsúlyt a bőrvédelemre, hiszen nagy a leégésveszély. Magas, 30-40-es faktorszámú fényvédőszerek használata ajánlott.

- Viseljen jó minőségű, UV-szűrős napszemüveget, hiszen az erős sugárzás szemkárosító hatása hosszabb távon akár szürkehályogot is okozhat.

- Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!

- Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk a forró napokon!

Az autóval közlekedők koncentrációjára is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg, ők fokozott óvatossággal vezessenek és minden alkalommal tartsanak az autóban hidratálásra szolgáló folyadékot.

Akik a kánikulát vízparton töltik, napozás után hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel, hiszen a hirtelen testhőmérséklet-változás ritmuszavart válthat ki.

Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság