Kanizsa nagyON elnyerte a Giro-szervezők tetszését…

A jövő májusi befutó helyszínéről, az oda vezető útvonal technikai és műszaki feltételeiről egyeztetett a nyár közepén Nagykanizsán a Giro d'Italia versenyigazgatója. Mauro Vegni a város vezetőivel, a rendőrség és több intézmény képviselőivel folytatott megbeszéléseket.


Mauro Vegni (középen, sötét pólóban) Balogh Lászlóval, Dénes Sándorral és Radics Bálinttal is egyeztetett (Fotó: Gergely Szilárd)

A tekintélyes sportvezető kifejtette: meggyőződött arról: Kanizsán minden feltétel adott ahhoz, hogy sikeres legyen a Giro d'Italia befutója. Az olasz delegáció a korábban már megtervezett útvonalon ellenőrizte, hogy megvan-e a szükséges szélesség, megfelelő-e az aszfalt állapota, illetve vannak-e esetleges műszaki akadályok, amelyeket még el kell hárítani.

A háromnapos magyarországi résztáv végső befutója lesz Nagykanizsán, itt az egyeztetések alapján a Deák téren, egy emelkedőn alakítják ki a finis helyszínét. Ezzel együtt arról is egyeztettek, hogy a több millió néző számára közvetítendő versenynek hol alakítják ki a kameraállásokat és a közvetítőkocsiknak való helyet.

Mauro Vegni úgy fogalmazott, a Giro d'Italia esetében nemcsak a verseny a fontos, hanem a látvány is. Szeretnék, ha az egészet egy nagy ünnepként is fogadnák Nagykanizsán, hiszen ez az egész város számára is fontos esemény. Örülnének, tette hozzá, ha az itt élők is részesei lehetnének az igazi olasz életérzésnek, amit ez a viadal is megtestesít.

Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere azt mondta: nem kis feladat a város számára részt venni ebben a világeseményben, ezért is alakult nemrég külön szervezőcsapat erre a munkára. Elsődleges szempont, hogy a versenyzők biztonságára vigyázzanak, s a majdani útvonalon mindenhol megfelelő műszaki, technikai körülmények fogadják a kerékpárosokat. A hátralévő alig tíz hónapban arról is szeretnék meggyőzni a város lakóit, hogy ez mindenki számára nagy ünnep, és igyekeznek minél jobban felcsigázni az érdeklődést a jövő májusi befutóig.

Radics Bálint, a Giro Nagykanizsa 2020 akciócsoport vezetője a részletekről szólva elmondta, az már biztos, hogy a Király és a Kalmár utca kereszteződésében lévő körforgalom egy részét – a verseny idejére – elbontják, hogy a kerékpárosok egyenes szakaszon érkezhessenek a finis felé. A sajtóközpontot a Hevesi Sándor Művelődési Központban alakítják ki, a díjátadó pódiumot pedig a HSMK és a Deák tér feletti célvonal közé építik.

– A mezőny a Balaton irányából a 7-es főúton érkezik Nagykanizsára, és az elkerülő szakaszon keresztül egészen a Kemping utcáig teker. Onnan a Király utcai körforgalmat érintve a Deák tér felé mennek a versenyzők, a Bankpalota magasságában lesz a befutó – árulta el Radics Bálint.


A kanizsai kerékpárkultusz ily módon is tetten érhető… A Giro csak erősíti ezt

Az olasz versenyszervezőkkel tárgyalt Balogh László, a humán bizottság elnöke is. Lapunk kérdésére úgy fogalmazott, a turizmust és a gazdasági kapcsolatokat egyaránt fellendítheti a 2020 májusában Nagykanizsára érkező Giro d’Italia – azonban ahhoz, hogy a hatás minél tovább tartson, a városnak igazi kerékpárbarát helynek kell lennie. Szerinte a fiatalabb korosztály figyelmét külön érdemes felhívni a biciklizés szépségeire, egyúttal a biztonságos közlekedésre, ennek érdekében be lehetne vezetni az iskolákban a KRESZ-oktatást. Hozzátette azt is, hogy sok más kezdeményezéssel még népszerűbbé válhat a kerékpározás Nagykanizsán, és nem csak arra az időre, amíg a dél-zalai város Giro-lázban ég.

– Törődnünk kell a belváros meglévő biciklis infrastruktúrájának jobb működtetésével, a kerékpáros szolgáltatások minőségének emelésével, valamint annak támogatásával, hogy a munkahelyek jobban megközelíthetők legyenek ilyen módon. Azt gondolom, ebbe sok cég, és akár a polgármesteri hivatal is bevonható. De én a Kanizsa Bike-okat is ingyenessé tenném, mert ezek kapcsán nem olyan sok a bevétel, és ez lehetne a Giro évének egy gesztusa – fogalmazott a humán bizottság elnöke.

Nemes Dóra/MTI