Kanizsán is tombolt a kánikula

facebook megosztás

A szakemberek szerint a nyár legforróbb hőhulláma érte el az országot. A városban már délben 36-37 fokot mutattak a hőmérők.


Van aki a strandot választotta a fülledt melegben

Már délelőtt rekkenő hőség volt a városban, a napsugarak elől mindenki igyekezett árnyékba húzódni.  A főtéren többen is összegyűltek hűsölni a szökőkútnál, valamint a kihelyezett párakapunál. A Kanizsa Televízió Híradója által megkérdezettek többsége védekezik a forróság és a napsugarak káros hatásai ellen, valamint kívülről és belülről is hűsíti magát. – Elmegyünk medencézni, fagyizunk, árnyékban déltől háromig vagyunk, próbálunk keveset lenni napon és nagyon sok vizet iszunk - mondta Tiba Emese. 

A fülledt melegben nem csak a szökőkút és a párakapu tudja lehűteni a felhevült szervezetet, van, aki a strandon hűsöl inkább a perzselő napsütésben. Én bírom, hála Istennek, a meleget, mert építőiparban dolgoztam nem sokáig, életemben 46 évet kint a tűző napon. Az unokákra meg ügyelünk, általában hűvös helyen és sok folyadékkal - említette Kis Antal.

A folyamatos vízpótlásra különösen oda kell ilyenkor figyelni, hiszen még a legkisebb mozdulatok is folyadékveszteséggel járnak. – Olyan kettő litert, két és felet azért megisszuk. Ha nagyon meleg van és az embert veri a víz, akkor többet iszik természetesen - tette hozzá Balogh Imréné.

A MÁV munkatársai is kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy utasaik számára folyadékot biztosítsanak, az állomásokon szénsavas és szénsavmentes ásványvizet osztanak. Még arra is figyelnek, hogy a palackokat az induló és az érkező vonatokhoz igazítva rakják ki, nehogy felmelegedjen a bennük lévő víz. A nagy melegben azonban nemcsak a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztására kell ügyelni, hanem a megfelelő táplálkozásra is. – Én nagyon sok gyümölcsöt eszek ilyenkor, lehetőleg sárgadinnyét, szilvát, barackot. Összeszelem, és akkor ezt együttesen megturmixolom és megiszom. Rendszerint ezt eszem ebédre, lehetőleg egészségesen táplálkozom.  Nincs is szükségem talán a nehéz ételekre, nem is kívánom. Tehát a süteményeket és húsokat ilyenkor mellőzöm, azt meghagyom a hidegebb időkre. Úgyhogy én így védekezek a meleg ellen - hangsúlyozta dr. Dénes Béláné.

Dr. Dénes Béláné azt is elmondta, az egészséges táplálkozás mellett arra is odafigyel, hogy természetesen hűtse a lakását, így légkondi helyett vizes függönyökkel teremt 26-27 fokos hőmérsékletet otthon. Az előrejelzés szerint a mai 36-37 fokos hőséget holnap gyors lehűlés követi, felhős, esős és szeles lesz az időjárás. Kedden 26 fok lesz délután, így a hőmérséklet akár 10 fokkal is elmarad a maitól.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.