„Magyarország erkölcsi és vallási alapja Nagyboldogasszony ünnepe” – búcsú Bagóhegyen

Magyarország erkölcsi és vallási alapja Nagyboldogasszony ünnepe, s ahogy Szent István felajánlotta az országot Szűz Máriának, úgy nekünk is meg kell tennünk a magunk személyes felajánlásait a mindennapokban, mondta Nagy Vendel plébános a bagóhegyi kápolna búcsúján. A hívek Mária mennybevétele mellett azt is ünnepelték, hogy a hegyhát temploma közösségi összefogás révén teljesen megújult.

Búcsúi misére hívott a déli harangszó Bagóhegyen. A hívek immár a kívül-belül megszépült kápolnában imádkoztak. A templom felújítását Kálcsics László kezdeményezte, s ahogy egykor közösségi összefogásból épült a kápolna, úgy most is sokan segítettek a munkálatok során.

– Ez a kápolna a ’30-as években a bagóhegyi gazdák adakozásából épült. Ez a templom kis harangján is megvan örökítve, fel van oda írva szépen, hogy „A gazdák adakozásából” – fogalmazott.

A kápolna az ’50-es években az állam tulajdonába került, sorsáról ma is a birtoktulajdonosok gondoskodnak. Az összefogás a közösség erejét dicséri.


Hosszú évek után, a közösség összefogásával megszépült a bagóhegyi kápolna (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Megszépítették ezt a gyönyörű szép kis kápolnát. Az összetartozás, a közösségépítés nagyon szép pillanata minden évben ez a mise, hiszen idén is szép számban jöttünk el, és együtt ünnepelhettünk, vehettünk részt ezen a szentmisén – mondta Dénes Sándor polgármester.

A templom Nagyboldogasszony titulusát viseli, ezért Szűz Mária mennybevételének a napján áldotta meg Nagy Vendel kiskanizsai plébános, aki arra hívta fel a hívek figyelmét: minden nap tegyék meg személyes felajánlásaikat az Égi Édesanyának.


Legyen a családok erkölcsi és vallási alapja Nagyboldogasszony ünnepe (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Szent István királyunk felajánlotta az országot a Szent Szűznek. Magyarország erkölcsi és vallási alapja a Nagyboldogasszony ünnepe, s ahogy Szent István királyunk ezer éve megtette ezt a felajánlást, nekünk is meg kell tenni. Nemcsak az ország vagy az egyház vezetőinek, hanem mindenkinek a személyes életében, a családjában meg kell újítani – hangsúlyozta a kiskanizsai atya.

Nagy Vendel hozzátette: ahogy a bagóhegyi birtokosok generációról generációra örökítették hitüket, úgy a mai felnőtteknek is tovább kell adniuk azt gyermeküknek, hiszen a hit a családok megmaradását szolgálja.