Mesterkurzus

Ismét zongoraszótól hangosak a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola termei, ugyanis ötödik alkalommal tartják Nagykanizsán a Farkas Ferenc Zongoratábor és Mesterkurzust. Huszonkét kiemelten tehetséges zongoristanövendék érkezett Nagykanizsára a napokban, hogy egy intenzív, komplex készségfejlesztésen vegyen részt. A mesterkurzus első napján Szabó Zsolt fotókiállítását is megnyitották a zeneiskola nagytermében. - Különleges módon lehet hozzánk bekerülni, mivel meg kell pályázni a helyet, hogy jöhessen valaki. Ez azt jelenti, hogy egy szakmai önéletrajzot kérünk a diákoktól, és a mestertanárok elbírálják. Igyekszünk egyébként mindenkit fogadni, valamint a gyermekeink többsége már konzervatóriumban, zeneakadémián tanul, aki pedig nem, az majd fog – mondta el Novinics Kármen a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezető-helyettese.

A tanárok szakmai tudása nem csak az ország területéről vonzza Nagykanizsára a növendékeket, a határokon túlról is több fiatal érkezett.  - 12 évesen, akkor kezdtem el zongorázni, és három évvel ezelőtt jöttem ide először, mert a zongoratanárnőm, Orbán Éva azt ajánlotta, hogy ez egy nagyon jó tábor. A tanár úrnak is nagy híre volt, így eljöttem ide. A következő évben felvételiztem a maribori konzervatóriumba, most oda járok év közben. Eljöttem ide tavaly is, meg idén is, mert tényleg nagyon tetszik, meg a tanár úr tényleg nagyon jó - mondta el Neubauer Janet.

A növendékek olyan műveket hoznak magukkal a táborba, amelyeket ismernek és sajátjuknak tudnak, majd a mesterek egyebek mellett ezeknek a komplexebb elsajátításában segítenek. A klasszikus zongora mesterkurzust Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, a jazz improvizációs mesterkurzust Márkus Tibor Erkel-díjas jazz-zongoraművész vezeti. - A lényege, hogy mindenki motivált. Mindenki vagy szereti nagyon a zenét és a zongorázást, vagy erre a pályára akar menni. Így könnyű dolgozni, mert bármit mond az ember nekik, ők belevetik magukat a munkába és azonnal megvalósítják. Nagyszerű gyakorlási lehetőségek vannak itt az iskolában, úgyhogy azt mondom: ideális helyszín, ideális körülmények és még hőség sincs akkora. Szerintem ez így önmagában is fantasztikus lehetőség – hangsúlyozta Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész. A tábort hagyományosan hangversennyel zárják, ez hétfőn délután fél egytől lesz a zeneiskola nagytermében.