Nemzetközi Festő Szimpózium volt a letenyei platánfa alatt

A 36. Mura Menti Napok programsorozatának részeként több mint húsz alkotó érkezett a településre, hogy együtt élvezze az alkotás örömét.

Elkezdődött Letenyén Magyarország második legrégebbi rendezvénysorozata, a Mura Menti Napok. A 35 éve megszervezett program fontos szerepet tölt be a város életében, hiszen nemcsak a helyi közösséget, hanem a térséget is egységbe kovácsolja. Ilyenkor rendezi meg a Mura Art a Nemzetközi Festő Szimpóziumot, melyen több horvát és magyar művész is részt vesz. – Ezek az alkotók és mi magunk, szervezők is több évtized után már baráti kapcsolatba kerültünk, és el szoktuk mondani azt, hogy itt nem csak az alkotás a lényeg. Az is fontos, hogy a barátság kialakuljon és megmaradjon, ezért amikor találkozunk, különösen a régiekkel, tényleg puszipajtásként üdvözöljük egymást, és folyamatosan hívják a mi alkotóinkat is, tehát a Letenyei Festőkör tagjait is - mondta Dömők József, a Fáklya Művelődési Ház és Könytár igazgatója.

A horvát művészek mellett a vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség tagjai is ellátogattak Letenyére. Az alkotóközösség elnöke a Híradónak elmondta, hogy egy cserefestészet keretei közt korábban négy letenyei festő járt náluk, így ők is négyen érkeztek a Mura városába. – Én személy szerint ezt a kastélyt fogom egy kis erdős háttérbe belerakni. Négyen jöttünk Vonyarcvashegyről, ahogy említettem. Van, aki a könyvtárat fogja lefesteni, van, aki ezt a régi fát választotta, úgyhogy körülbelül így gondoljuk - említette Börner Ildikó, a Balaton Art Alkotóközösség elnöke.

A csaknem egyhetes Mura Menti Napok jövő keddig tart. Ez idő alatt színpadra lép a helyi és muraparti települések művészeti csoportjai mellett Charlie, Kaczor Feri, a Három Grácia Hegedűtrió és az Irigy Hónaljmirigy is. Augusztus huszadikán fél tízkor szentmise lesz a Szentháromság templomban, majd fél tizenegykor tartják az ünnepi megemlékezést a Kastélyparkban. A programsorozatot a főtéri tűzijátékkal zárják este tízkor.