Novák Katalin: már több mint 36 ezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását

facebook megosztás

Alig két hónap alatt már több mint 36 ezren igényelték valamelyik támogatást a családvédelmi akcióterv keretében - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-t.    

Novák Katalin hangsúlyozta: a családvédelmi akcióterv arról szól, hogy Magyarországon ne legyen akadálya a gyermekvállalásnak; hogy egy fiatal pár tudja azt, ha családot szeretne alapítani, minden segítséget megkaphat mind a gyermekvállaláshoz, mind később a gyermekneveléshez.    

A családvédelmi akcióterv keretében négy új támogatást igényelhetnek a családok július elsejétől.    

A gyermeket tervező házasoknak szóló babaváró támogatás rendkívül népszerű, már huszonháromezernél is több fiatal pár igényelte - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a tízmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönhöz nem kell, hogy az igénylők friss házasok legyenek, és az sem kizáró ok, ha már van gyermekük.    

Nagy népszerűségnek örvend a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is, az előzetes várakozásokat is felülmúlta már az első két hónapban az igénylők száma, több mint tizenegyezer kérelem érkezett - mondta. A legalább háromgyermekes családok a támogatással legfeljebb két és fél millió forintot kaphatnak hétüléses új autó vásárlásához - jelezte.    

Hozzátette: már háromezernél többen kérték a három- vagy többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére vonatkozó lehetőséget. Július elsejétől a második gyermek születésénél egymillió, a harmadiknál négymillió, majd minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot engednek el a lakáscélú jelzáloghitelekből - részletezte.    

Novák Katalin hangsúlyozta: már a használt ingatlanokhoz is igénybe lehet venni a 10, illetve 15 millió forintos kedvezményes kamatozású csok-kölcsönöket, és már sok százan éltek is ezzel a lehetőséggel.    

Az államtitkár kiemelte: a jövő évi költségvetésben már szerepelnek azok az összegek, amelyek egyrészt garantálják a július elsején indult támogatásoknak, valamint a négygyermekes édesanyák számára a jövő évtől biztosított teljes személyi jövedelemadó-mentességének és a nagyszülői gyednek a fedezetét.    

Novák Katalin arról is beszélt, hogy több bölcsődei hely olcsóbban lesz elérhető. Emellett egyre több gyerek kap ingyenesen tankönyveket és vehet részt ingyenes étkeztetésben. Mindez - kiegészítve a családi adókedvezménnyel és más családtámogatási formákkal - azt mutatja, hogy a kormány minden élethelyzetben igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik felelős módon szeretnének gyermeket vállalni és nevelni - tette hozzá az államtitkár.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.