„Szeretném a homokólát megállítani”

Nem István királyról írok, és nem a tisztavatásról. De mégis arról, önvédelemről, az élet védelméről a halállal szemben. A téma – a címmel ellentétben – egyáltalán nem vicces.

Marek Jedraszewski krakkói érsek a varsói felkelés kirobbanásának 75. évfordulóján, augusztus 1-jén mondott szentbeszédében idézte a náci németek ellen a felkelésben harcoló és elesett költő, Józef Szczepanski versét. A Lengyelországban mára közismertté vált költemény „vörös ragályról” beszél, utalva a felkelés leverését a Visztula folyó túlsó partján tétlenül váró szovjet hadseregre.

„A vörös ragály ma nincs jelen földünkön, megjelent viszont egy új, újmarxista, lelkünket, szívünket, gondolkodásunkat uralni vágyó ragály. Nem vörös, hanem szivárványszínű” – fogalmazott Jedraszewski érsek, utalva ezzel az LMBT-mozgalom jelképére.


Gyermek csak egy férfi és egy nő szerelméből születhet. Ebből biztosan nem…

Határozottan különbséget tett ugyanakkor az eltérő szexuális irányultságú emberek – akiket ugyanolyan tisztelet illet meg, mint a többséget – és az úgynevezett LMBT-ideológia között. Szavai heves reakciót váltottak ki a lengyel liberális és baloldali körök körében, ideértve az egyház belsejében az ötödik oszlopot is.

„A Szivárványos Hadsereg nem használ fegyvereket, mint a Vörös Hadsereg. De erős szövetségeseik vannak a nemzetközi vállalatokban, a média világában, a külföldi nagykövetségeken. Támadásuk nem kevésbé halálos, bár városunk utcáin nem látunk holttesteket (még nem), és az ellenük álló emberek még mindig viszonylag szabadon mondhatják el véleményüket– de ez nem jelenti a büntetlenséget. A szivárványos pestis megfertőzi az emberek elméjét, és elsősorban a legfiatalabb generációra irányul”– írja egy amerikai katolikus portál. Egy lengyel civil szervezet ügyészségi panaszt tett az érsek ellen, Robert Biedron melegjogi aktivista, a balliberális Tavasz (Wiosna) párt európai parlamenti képviselője Ferenc pápának írt levelet, szorgalmazva, hogy az egyházfő „változtassa meg a lengyel egyház nem túlságosan jó arculatát”

Nagykanizsát is fenyegeti a Szivárványos Hadsereg

Az önkormányzati választáson induló Momentumnak nincs fontosabb dolga, mint a meleg ideológiát reklámozni. Hiába, lapunk már két éve, a mecsetépítési érzékenyítés idején megírta, hogyan nő össze, ami összetartozik….

A támadások nyomán nyilatkozatban foglalt állást az ügyben Stanislaw Gadecki poznani püspök, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke, hangsúlyozva, hogy a konkrét személyek tisztelete nem vezethet egy olyan ideológia elfogadásához, amely célul tűzi ki „forradalom előidézését a társadalmi szokások és emberi kapcsolatok terén”, egyúttal „világnézeti totalitarizmussal” vádolja azokat, akik bírálni merészelik ezt az ideológiát. A krakkói érsekkel szolidaritásukat fejezték ki a lengyel hívek is, és kiállt mellette Andrzej Duda lengyel elnök is.

Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása nyilatkozatban támogatta Marek Jedraszewski krakkói érsek minapi állásfoglalását, amelyben az bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát, és arra hívta fel a szlovák és magyar püspököket, hogy hasonló módon foglaljanak állást a lengyel érsek mellett – jelentette a cseh sajtó hétfőn.

A Marek Jedraszewski krakkói érseket az új baloldali ideológiák támogatói részéről érő támadások miatt szolidaritását fejezte ki a lengyel katolikus püspöki kar iránt Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek, a szlovák katolikus püspöki konferencia elnöke, akinek levelét kedden a lengyel püspöki kar honlapján tették közzé.

A közép- és kelet-európai országok harminc évvel ezelőtt még a kommunizmus igája alatt sínylődtek, ezért „jogosan nagyon érzékenyek” arra, ha „bizonyos véleményeket csak azért próbálnak háttérbe szorítani, mert ideológiai okokból nem felelnek meg a politikai korrektségnek” – írja a pozsonyi érsek.

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke Stanislaw Gadeckinek címzett levelében megdöbbentőnek nevezte, hogy „akik a saját véleményük elismerését követelik”, azok a „más véleményen lévőktől még a megszólalás jogát is elvitatják”.

Papp János összeállítása