További lakásdrágulásra számítanak Zala megyében

További lakásdrágulásra számít a Zala megyeiek fele a következő egy év során, de az új építésű ingatlanok esetében már nagyobb az áremelkedést jósolók tábora. Azok a zalaiak, akik Budapesten vásároltak új lakást, az országos átlaghoz képest jóval nagyobb arányban szánták az ingatlant a gyermeküknek – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője, a Cordia megbízásából készült el.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Zala megyében az új lakást– fej-fej mellett az arannyal és a termőfölddel – szintén jó befektetésnek gondolják, 10-ből 6-an vélekedtek így, miközben a használt lakásokra a zalai válaszadók háromnegyede szavazott.

Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Zala megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A zalaiak túlnyomó többsége – közel háromnegyede – arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulással kalkulálók közel kétharmada legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 zalai vár áremelkedést és ennél is többen vannak azok – 10-ből 9-en -, akik a budapesti újlakás-piacon számítanak további drágulásra.

Érdekes módon ugyanakkor a Zala megyeiek közel ötöde nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérleti díj emelkedésről, vagyis itt a nem kellően informáltak aránya másfélszerese az országos átlagnak.

Sokan vettek lakást Budapesten

Zala megyében a megkérdezettek harmada számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden ötödik ilyen esetben új építésű lakásról van szó. A fővárosban lakást vásárló zalaiak közel 40 százaléka a gyermeke számára vette az ingatlant (szemben a 20 százalékos országos átlaggal), nem egészen kétharmada pedig saját használatra (az országos átlag 10-ből 8).

Zalában 10 megkérdezettből 4-en gondolják úgy, hogy egy új budapesti lakás vásárlása jó hozamot nyújtó befektetés, de hasonló nagyságú azok tábora is, akik szerint azért jó befektetés, mert az ingatlan mindig megőrzi az értékét, illetve a fővárosban mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakásokra.

„Zala megyében minden negyedik válaszadó tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek ötöde aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Zala megyében inkább felújítanának

A Zala megyeiek az országos átlagot felülmúló arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek közel harmada számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel pedig 11 százalék rendelkezik, ami kismértékben elmarad az országos átlagtól.

A megyét is magába foglaló Nyugat-Dunántúl régióban az országos átlaghoz hasonlóan állna össze egy új lakás költségvetése. Egy új otthon árából átlagosan egyharmadot tenne ki egy korábbi ingatlan eladásából befolyt összeg, míg egyötöd-egyötöd részt fedezne a hitel és az egyéb megtakarítás felhasználása. A fennmaradó részen pedig az egyéb források (CSOK, lakástakarék-pénztár, családi segítség, stb.) osztoznak.

Az országos átlaghoz hasonlóan a régióban 10-ből 9 ingatlanvásárló saját maga számára tervez lakást venni. Jelentős eltérés ugyanakkor, hogy Nyugat-Dunántúlon az ingatlanvásárlást tervezők 29 százaléka szánja a lakást a gyermeke számára (is) – ez az országos átlag duplája.