Véget ért a 13. Csingahegyi Napok

Véget ért a 13. Csingahegyi Napok – a művészeti műhelymunka zárásaként újabb uralkodó szobrát avatták és áldották meg Homokkomáromban. Luxemburgi Zsigmond magyar, német és cseh király, német-római császár alakját Boa Endre faragta.

Újabb szoborral bővült az a történelmi arcképcsarnok, amely a homokkomáromi kegytemplomhoz vezető út mellett áll. Luxemburgi Zsigmond alakját Boa Endre faragta.

– Főleg az időjárástól tartottunk, de hála Istennek nem szólt közbe, kegyes volt hozzánk. A fizikai és szellemi erő is megvolt az alkotáshoz, amely már itt áll. Kicsit szűkre volt szabva a munkaidő, de azért sikerült – mondta el kérdésünkre.

Az alkotótábor szerdán indult, a munkálatokból sok érdeklődő is kivette a részét, mint a soproni Németh Zsolt, aki két éve birtoktulajdonos Homokkomáromban, s azóta minden hétvégéjét itt tölti.

– A szoborfelújításoknál is ott voltam, valamint az új szobor felállításában is kihasználták a testi erőmet, továbbá a faragásoknál is, amit tudtam, segítettem – mesélte.


Luxemburgi Zsigmond szobrát Boa Endre készítette tölgyfából

A homokkomáromi szobrok a 2006-ban életre hívott Csingahegyi Napokon készültek. Az alkotásokat a helyiek is megbecsülik és szeretik.

– Ez a 13. szobrunk lesz, nagyon nagy köszönettel tartozunk érte. A lakosság megbecsüli, virágot hoz ide, és örül, hogy ez itt van Homokkomáromban – fogalmazott Singula Ferencné, Homokkomárom polgármestere.

A magyar királyi címet a második leghosszabb ideig – ötven évig – viselő Luxemburgi Zsigmond életútjáról Németh Ferenc beszélt az avatáson. Jövőre Hunyadi János következik, de a Csingahegyi Napok szervezőjének más tervei is vannak.


Az avatáson sokan részt vettek

– Most 1400-nál tartunk, de 1250-nél van egy hiátus a sorban. Nem nagyon feszegetik, ugye, de ott az egyetlen magyar alapítású rend, a pálos, és a pálosok voltak azok, akik ide építették a falu első templomát. Gondolkodom egy olyan szobron, amely a homokkomáromi templomalapítást és a pálosokat szimbolizálja – árulta el Tislér Zoltán.

A Hunyadiak után új korszak kezdődik a park életében: Tislér Zoltán már most várja a javaslatokat, hogy kiket faragjanak meg még a jövőben. A csingahegyi „alkotósoron” 13. alkalommal töltöttek együtt néhány napot fafaragók, bőrösök kovácsok és kézművesek.