20 éves lett a liszói Viola Népdalkör

facebook megosztás

Nótaszótól volt hangos Liszó. A dél-zalai településen hetedik alkalommal rendeztek dalostalálkozót, melyen ezúttal a 20 éves Viola Népdalkört ünnepelték. – A Viola Népdalkör fontos településünk számára, hiszen a falu hírnevét viszi a környékünkre, illetve messzebb. Ha fogalmazhatok így, akkor a népdalkör szerves része is a településnek, hiszen minden kulturális rendezvényen, illetve egyházi, nemzeti ünnepünkön is részt vesz – mondta Novák Csaba, Liszó polgármestere.

A jubileumi ünnepségen nemcsak a dalkör jelenlegi, hanem egykori tagjait és vezetőit is köszöntötték. A helyi asszonyokból álló kórus 1999-ben alakult egy szüreti mulatság alkalmával. A tagok elmondása szerint a népdalok szeretete, a közösség ereje és a hagyományőrzés tartja őket össze immár két évtizede. A dalkör sokfelé járt már az országban, tavaly pedig a KÓTA 19. Országos Népzenei Gála Minősítésén Aranypáva nagydíjat vehetett át. – Tulajdonképpen az országos minősítési rendszerben ez a csúcs, bár az Aranypáva nagydíjasok részére – akik sokadszorra megkapják – most alapítottak egy új díjat, az Olsvai Imre-díjat. Ezt másodszorra biztos nem kapnánk meg, de sokadjára igen. A legfőbb dolgunk az, hogy megtartsuk ezt a szintet és újra megnyerjük az Aranypáva díjat – árulta el Németh Renáta, a Viola Népdalkör művészeti vezetője.


A jubileumi ünnepségen nemcsak a dalkör jelenlegi, hanem egykori tagjait és vezetőit is köszöntötték

A 20 éves Viola Népdalkört, valamint vendégeiket a rendezvény fővédnöke, Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő is köszöntötte. – Örülünk annak, hogy ők őrzik a hagyományt, őrzik a magyar népdalt, és egy-egy ilyen rendezvényen keresztül vagy éppen a fiatalok bevonásával ezt az örökséget tovább is tudják adni. Úgyhogy Isten éltesse őket, legyenek majd következő húsz évesek is – akkor már negyvenévesek lesznek –, és reméljük, hogy közben sok-sok fiatal csatlakozik ezekhez a népdalkörökhöz, jelen esetben most a Viola Népdalkörhöz – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő. A rendhagyó dalostalálkozóra tíz környékbeli népdalkör és hagyományőrző csoport látogatott el, a műsort pedig négy vendégelőadó fellépése is színesítette.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.