A Csó-tó vár...

Futók és kerékpárosok együtt avatták fel a Csónakázó-tavat körbeölelő utat. A körsétány – számos más egyéb fejlesztéssel együtt – a Cycle in a Network 2.0 program keretében épült. A horvát-magyar projekt összköltsége bruttó 1,7 millió euró volt, a fejlesztéseket az unió másfél millió euróval támogatta.

A Csónakázó-tavat körbeölelő körsétányhoz sokan kilátogattak, hogy az avatás utáni tiszteletkört együtt tegyék meg, ráadásul az időjárás is kedvezett a szabadtéri mozgásnak.


Sokan csatlakoztak az avató körhöz (Fotó: Gergely Szilárd)

– Anyukám mondta, hogy lejöhetnénk egyet sportolni. Amúgy sincs sok sport az életemben, ezért most lejöttünk egyet bringázni – mesélte Szép Virág.

Aki akarta, már a korábbi években is körbetekerhette a tavat, de az újonnan épített, pihenőhellyel és szervizfallal ellátott úton egészen más színvonalon lehet sportolni, mint azelőtt.

– Így az igazi, csodálatos. Én biciklizni szoktam itt, és erre nagyon jó – mondta el kérdésünkre Szabó László.

A 4,28 kilométer hosszú körsétány a jogging és a futás kedvelőinek is ideális terep. A Kanizsai Futóklub három éve rendszeresen rója itt a köröket, a nyári szezont az avatáson zárták a tagok.

– Nekünk ez nagyon jó, tetszik. Ha karban lesz tartva, évekig rendben lesz a számunkra. Nekünk jó – nyilatkozta Nagy Mónika, a Kanizsai Futóklub elnöke.

Tavasszal játszóteret, a múlt héten pedig egy új bicikliutat adtak át a Csó-tó közelében, de azelőtt is számos beruházáson dolgoztak. Ma már fiatalok és idősek egyaránt komplex szabadidős élményhez juthatnak itt.

– Ez a sétány egy csoda, hiszen mindannyiunkat szolgálja: a sétálókat, a futókat és a kerékpárosokat. Remélem, még többen jönnek ide ki. Itt, a friss levegőn, gyönyörű környezetben lehet eltölteni egy-két órát, körbefutni a tavat, utána pedig hazakerékpározni – mutatott rá Dénes Sándor polgármester.


Ünnepélyes pillanatok. A képen balról jobbra: Cseresnyés Péter államtitkár, Guller Zoltán vezérigazgató, Dénes Sándor polgármester és Balogh László, a humán bizottság elnöke (Fotó: Gergely Szilárd)

Az avatáson elhangzott: a körsétány átadásával nem érnek véget a Csónakázó-tó körüli fejlesztések.

– Számtalan ötlet van már most is a tarsolyunkban, a kérdés az, hogy melyiket érdemes megvalósítani, melyik illik a legjobban ebbe a környezetbe, illetve tudunk-e elegendő forrást találni hozzá. Erre vannak terveink, vannak lehetőségek – hangsúlyozta Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Mindez nemcsak a helyieket, hanem a turizmust is szolgálja, amely Magyarországon és Nagykanizsán is átlagon felül növekvő fejlődési ütemet mutat.

– Kanizsán a turisztikai növekedés mértéke meghaladja az országos átlagot. 63 százalékkal több külföldit mérünk az elmúlt öt évet figyelembe véve: kétszer annyi osztrák, és másfélszer annyi magyar vendég kereste fel a várost. Én azt gondolom, Kanizsa és ez a turisztikai térség, Murafölde megtalálta a kitörési pontját: az aktív turizmus fellegvárává kell válni, és minden fejlesztést célszerű ebbe az irányba vinni – mutatott rá Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.


A körsétány joggingra, futásra, kerékpározásra – és a kép tanúsága szerint még velocipédezésre is alkalmas... (Fotó: Gergely Szilárd)

A sétányon elsőként a kerékpárral és a velocipédekkel érkezettek gurultak végig, őket követték a futók Lubics Szilvia ultramaratonistával az élükön. Az út egy horvát-magyar együttműködés, a Cycle in a Network 2.0 projekt keretében épült.