A nemzetközi mérési módszerek megbízhatóságáról rendezett konferenciát a számvevőszék

"Egyes nemzetközi indexek politikai megbélyegző hatása mögött nincsenek tudományos következtetések levonására alkalmas eredmények" - jelentette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke A jó kormányzás támogatása megbízható mérési rendszerekkel címmel megrendezett konferencián, amelyről a Pénzügyi Szemle száma számolt be.    

Az ÁSZ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével tartott konferencián az elnök kifejtette: "a politika egyre fokozódó igényét a döntés-támogató mérések iránt számos esetben olyan mérési rendszerek elégítik ki, amelyek nem validáltak, nem alkalmasak következtetések levonására, és így politikai döntések megalapozására sem. Mivel a politika a közjó kialakításáért felel, a mérés hitelességének itt már a köz egészére kiható kockázata van".    

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kiemelte: az egyetem 2015 óta minden évben megjelentette tudományos hátterű kormányzati teljesítményértékelését, a Jó állam jelentést. Mint mondta, a nemzeti keretek között készített kormányzati teljesítményértékelésre azért is van szükség, mert "a nemzetközi szervezetek az adatközlés mellett nem adnak közvetlen értékelést, nem reagálnak az ország-specifikus problémákra".    

Az ÁSZ honlapján megjelent összefoglaló szerint "a megnyitót követő előadásokból többek között kiderül, hogy a nemzetközi korrupciós rangsorok - különös tekintettel a Transparency International Corruption Perception Indexére - nem alkalmasak sem az egyes országok összehasonlítására, sem tudományos következtetések levonására.    

A konferencián rámutattak arra is, hogy a nemzetközi versenyképességi mérések egyes adatait, bizonyos részeit ajánlott fenntartásokkal kezelni, és semmiképp sem érdemes pusztán csak a versenyképességi rangsorokra, vagy mérésekre alapozni a gazdaságpolitikát. Továbbá fény derült arra is, hogy a nemzetközi hitelminősítő szervezetek által kidolgozott értékelési módszerek nem biztosítják átfogóan az objektivitás, a nyomon követhetőség és az áttekinthetőség követelményét.

MTI