Átadták a kívül-belül megújult Rózsa Bölcsődét

1980-ban 8 csoporttal kezdte meg működését a Rózsa Bölcsőde. A csaknem negyvenéves épület felett azonban eljárt az idő, ezért néhány évvel ezelőtt szükségessé vált a létesítmény komplett felújítása. – Eljött 2014, amikor egy új pénzügyi ciklus indult az Európai Unióban, és a kormányzat úgy döntött, hogy ebből a pénzből egy nagyon komoly részt odaad a településeknek vagy a településcsoportokat összefogó megyéknek. Így tulajdonképpen Zala megye körülbelül 25 milliárd forintot kapott arra, hogy a vidéki kistelepülések fejlődjenek és fejleszteni tudjanak – fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Nagykanizsa ebből az összegből mintegy 8 milliárd forintot kapott arra a célra, hogy infrastruktúrát, valamint oktatási, nevelési intézményeket újítson fel. Dénes Sándor polgármester hangsúlyozta, egy város életében nagyon fontos, hogy a jövő generációját korszerű körülmények között neveljék. – Ehhez a feltételeket teljesíteni kell. A város az elmúlt években is ezt tette, hiszen, mint tudják, óvodák újultak meg. A Kossuth téri óvodát nemrég adtuk át, a palini szeptember végén készül el, a Rózsa Bölcsőde után pedig a Napraforgó Bölcsőde következik hamarosan – mondta el Dénes Sándor, Nagykanizsa polgármestere.


Az épület mintegy 178 millió forintos felújítása során a csoportszobák is megszépültek (Fotó: Gergely Szilárd)

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhető beruházás múlt szeptemberben kezdődött a Bölcsődefejlesztés Nagykanizsán projekt részeként. A 178 millió forintos felújítás során az épület egyebek mellett akadálymentessé vált, homlokzati hőszigetelést kapott, megújult a lapostető, kicserélték a nyílászárókat, megszépültek a csoportszobák, a mosdók, valamint só- és fényterápiás szobát is kialakítottak.  A felújítási munkálatok alatt a gyerekeket több tagintézményben helyezték el. – Igyekeztünk úgy megoldani a bölcsődében lévő gyermekek elhelyezését, hogy ebből a gyermekek ne érezzenek semmit. Az itt dolgozók, illetve a gyerekek is nagyon rugalmasan kezelték – árulta el Kardosné Szabó Beáta, a Rózsa Bölcsőde vezetője. A történelmi egyházak képviselői megáldották a felújított bölcsődét, majd az intézményt a nemzeti színű szalag átvágásával hivatalosan is felavatták. A bölcsődébe jelenleg 58 kisgyermek jár, ők immár egy kívül-belül megszépült intézményben tölthetik el mindennapjaikat.