Bemutatkoztak… – Törvénysértéssel kezdték!

Bemutatta képviselőjelöltjeit az Éljen Városunk! Egyesület is. Dr. Hári Tibor – az eddig közéleti-politikai tapasztalattal nem rendelkező – ügyvéd, az ötpárti ellenzéki formáció polgármesterjelöltje elmondta: az eddigi aláírások mellé továbbiakat gyűjtenek, és az íveket szeptember másodikán adják le.


A három „dr”, akik engedték (vagy lehet, generálták) a törvénysértést: dr. Fodor, dr. Hári, dr. Károlyi (Fotó: Kanizsa)

Hozzátette: programtervük az utolsó simításokra vár, néhány hét múlva nyilvánosságra hozzák.

– Képviselőjelöltjeink tapasztaltak, illetve vannak fiatalabbak – fogalmazott. – Elkötelezettek mind szakmailag, mind politikai értelemben. Képviselőjelöltjeinket az Éljen Városunk! Egyesület, illetve öt ellenzéki párt jelöli. Az öt ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Magyar Szocialista Párt, a Lehet Más a Politika és a Momentum Mozgalom. Az a célunk, hogy a helyi ügyek itt Nagykanizsán dőljenek el. Ne Budapestről és ne politikai centrumokból irányítsák az itt történteket, hanem próbáljuk meg Nagykanizsa dolgait saját kézbe venni.


A DK-Jobbik-MSZP-LMP-Momentum csapata a jelöltbemutató sajtótájékoztatón

A DK-Jobbik-MSZP-LMP-Momentum színeiben több régi harcos indul, köztük olyanok is, akik az elmúlt évtizedben csak listán kaptak helyet a közgyűlésben, mivel a választók bizalmát körzetükben nem nyerték el, s vannak örök vesztesek is. A lista: Gábris Jácint, Bodó László, Berta Krisztián, Balogh Tünde, dr. Károlyi Attila, dr. Fodor Csaba, Horváth Jácint, Őri Sándor, Gondi Zoltán, Polai József. Utóbbi a 2006-2010-es ciklus egyik fideszes dezertőre, s nem keverendő össze a kamarai elnökkel, dr. Polay Józseffel.

A csapat három jogi „dr”-t vonultat fel, akik állítólag a zalai ügyvédszakma elismert alakjai. Nos, ők sem tudták megakadályozni – vagy csak nem érdekelte őket a jog… –, hogy az Éljen Városunk! súlyos törvénysértéssel kezdte működését.

A dr. Hári Tibort bemutató második (az elsőn nem volt ott…) sajtótájékoztatón az ötpárti csapat megbízottja titokban videofelvételt készített – de nem elsősorban a jelöltről, hanem a Kanizsa TV munkatársairól, s ezt a home movie-t – negatív felhanggal – nem sokkal később közzétette a DK-Jobbik-MSZP-LMP-Momentum, gyűjtőnevén az Éljen Városunk! Egyesület.

A Polgári törvénykönyv 2:48.§-a az (1) bekezdésben azt írja, hogy képmás vagy hangfelvétel elkészítéséhez és felhasználásához az érintett személy hozzájárulása szükséges. Nos, a Kanizsa TV munkatársaitól ilyet nem kértek.

A (2) bekezdés szerint nincs szükség az érintett hozzájárulására a felvétel elkészítéséhez és az elkészített felvétel felhasználásához tömegfelvétel és közéleti személyről készült nyilvános felvétel esetén. A hazai és uniós jogértelmezés szerint a tömegfelvétel több száz ember részvételét jelenti, s itt, érthetően, a résztvevők nagy száma miatt nem várható el, hogy hozzájárulást kérjenek minden résztvevőtől. Ez a kitétel, ugye, egy politikai sajtótájékoztatóra nem érvényes, ahol néhány közéleti szereplő és pár újságíró van csupán. A tudósító pedig nem közszereplő, akinek a személyiségi jogával kapcsolatban megengedőbb a joggyakorlat.

Nettó törvénysértés, még ha a következő napokban, a szokásos kommentháborúban, igyekeznek majd kimagyarázni, s támadni…

Péter Árpád