Dödölle volt minden mennyiségben

Dödölle volt minden mennyiségben. A fesztivál idén is vonzotta a látogatókat – nem csak a helyieket. Az ország több pontjáról érkeztek turisták és vendégek, akiket a zalai vendégszeretet mellett a hagyományos dödölle fogadott. A fesztivál második napját a szüreti felvonulás indította, hagyományőrző csoportokkal, dalkörökkel és az idén csatlakozott mézlovagrend tagjaival.  - Ezt azért gondoltuk, hogy így összehozzuk a kettőt: egyrészt a város vezetésével együtt emeljük a dödölle fesztivál színvonalát, illetve ők is segítették a mi munkánkat. Ha a felvonulásról beszélünk, nagy létszámban vettünk részt, külföldtől is jöttek lovagrendek, így 8 lovagrend vonult föl – mondta el Somogyi Gyula a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke.

A méhészek idén 5. alkalommal rendezték meg Nagykanizsán a mézes napot, amelynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a hazánkban termelt mézre és a termelőkre. – Az elsődleges feladatunk, hogy hidat képezzünk a fogyasztók és a méhészek között. Elsősorban a népszerűsítés a mi feladatunk, az, hogy elvigyük a fogyasztókhoz azt, miért is érdemes méhészeti termékeket fogyasztani  - fogalmazott Páprádi Anna Bíborka, a Méhkirálynő első udvarhölgye.

A felvonulással egy időben már javában zajlott a versenyző csapatok munkája. Egy-egy sátornál hosszú sorok álltak, hogy megkóstolhassák a dödöllét, valamint azokat a finomságokat, amikkel a versenyzők készültek. – Nekünk is van titkunk. Egyik, szívvel-lélekkel kel készíteni. A másik, hogy jó alapanyaggal kell dolgozni, amit biztosított a rendezőség – mondta Bogatin Sándorné, az eszteregnyei Őszirózsák csapatának vezetője.


A díjazottak és a díjak átadói a színpadon

Az idei versengésben 15 plusz egy csapat vett részt – a szervezők gárdájával együtt. S mint az elhangzott: a hagyományok tovább élnek, a fesztiválnak köszönhetően. – A legfontosabb a hagyományok őrzése. Annak a hagyománynak az őrzése, ami nagyon régen elkezdődött,  ami egyfajta étel készítés. Egy bizonyos ételnek a készítése, a dödöllének. Ez bizony nagyon jellegzetes étele lett a zalai-vasi tájnak, és már nyugodtan mondhatjuk, Nagykanizsa és környékének. Erre felfűzve tudtunk egy ilyen jelentős fesztivált rendezni – mondta el kérdésünkre Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

A nap végén több kategóriában hirdettek győzteseket. A legszebb stand címmel az eszteregnyei Őszirózsák büszkélkedhetnek, a dödölle főétel kategória legjobbjai a Balerinák lettek. A dödölle, mint köret kategória nyertese a Nagyrécsei Baráti Kör lett, a dödölle, mint borkorcsolya legjobbja címmel pedig a Fa-Feri Kft. egysége büszkélkedhet.