Elaludt a buszmegállóban, rögtön ki is fosztották

Egy 22 éves bajai férfi fosztotta ki az alvó sértettet a pacsai buszváróban. Sajnos ilyen világot élünk: egy pillanatra lankad a figyelmünk, és rögvest bűncselekmény áldozatává válhatunk. Ez ellen nincs mit tenni, csak egy lehetőségünk van a hatékony védekezésre: legyünk előrelátóak, és tervezzünk meg minden pillanatot, például az utazásunkkal összefüggésben. Ne szundítsunk el az utcán, őrizetlenül hagyva így az értékeinket, még egy pillanatra sem! A pacsai kifosztás részleteiről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

A 22 éves bajai férfi és a sértett 2019. augusztus 15. napján, a hajnali órákban Pacsán, az autóbusz-állomás egyik fa szerkezetű, fedett autóbuszvárójában tartózkodtak és beszélgettek. A sértett az autóbuszváróban maga elé, a földre tette utazótáskáját, valamint maga mellé, a padra tette táblagépét és pénztárcáját. A beszélgetés során a sértett a padon ülő helyzetben többször elaludt, majd 05:10 perc körüli időben elfeküdt a padon és ismét elaludt.

Eközben a terhelt – kihasználva a sértett alvó, így védekezésre képtelen állapotát – eltulajdonított az utazótáskából egy IDENTIC márkájú nadrágot, valamint a HUAWEI márkájú táblagépet és a sértett pénztárcájából 1.000,-Ft-ot. Az eltulajdonított dolgok értéke összesen, mintegy 23.000,-Ft volt. A terhelt 05:59 órakor felszállt a 06:00 órakor induló autóbuszra és azzal Zalaegerszegre utazott, majd kiment a zalaegerszegi vasútállomásra, ahol a sértett bejelentésére kiérkező rendőrök intézkedés alá vonták és tőle a nadrágot és a táblagépet lefoglalták, majd azokat a sértettnek visszaadták. A terhelt az eltulajdonított készpénzt időközben elköltötte, így az okozott kár e vonatkozásában nem térült meg.

Mindezekért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség kifosztás bűntette miatt emelt vádat a 22 éves, bajai fiatalember ellen.

Papp Attila