GasztroKanizsa: Savanyú uborka, csalamádé és baracklekvár

2019. szep. 14.

Telnek a polcok a spájzban, de még nem fejezte be a befőzést Bódis Lászlóné. Annit az édesanyja füzetében található receptek sosem hagyták cserben. Olvasóinkkal a savanyú uborka, a csalamádé és a baracklekvár elkészítésének módját osztotta meg.


Bódis Lászlóné édesanyjától tanulta a savanyúságok, lekvárok receptúráját (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

A savanyú uborka:

A legfontosabb, hogy tiszta és hibátlan legyen a zöldség, a gyümölcs, és tiszták legyenek az üvegek, hívta fel a figyelmet. Az előkészületeknél Anni az üvegeket meleg vízben átmossa, majd sterilizálja, a kicsiket egy-két percre mikróba, a nagyobbakat a tűzhely sütőjébe teszi. Az uborkát hideg vízben áztatja, és körömkefével megtisztítja.

Az 5 literes üveget telerakja az uborkával, és felönti vízzel. Ezután leönti róluk egy fazékba a vizet, és elkészíti a felöntőlevet.

Hozzávalók:

13 kanál cukor, 4 kanál só, fél liter 10 %-os ecet, 2-2 kávéskanál nátriumbenzoát és borkénpor, bors, babérlevél, kömény, koriander, mustármag, borókabogyó, és az üveg aljára kapor.

Elkészítés:

A hozzávalókat felforralja, az ecetet, a vízben feloldott nátriumbenzoátot csak akkor adja a felöntőléhez, miután felforrt a víz. Ezt követően vizet melegít egy tepsiben, és belehelyezi az üvegeket, belerakja az uborkát és felönti az ecetes lével. Amikor gyöngyözni kezd a lé, elzárja alatta a lángot. Másnap még pótolja a levet, a tetejére tartósítószert önt, lezárja az üvegeket, és törölközőbe csavarva kidunsztolja.

A csalamádé:

1 kg paradicsom, 1,75 kg paprika, 1,75 kg uborka, 75 dkg káposzta, 40 dkg vöröshagyma, 25 dkg kristálycukor, 12 dkg só, 0,5 l 10%-os ecet, 1 kávéskanál borkén.

A hozzávalókat átforgatja, kevergetés közben 2 napig állni hagyja, majd a levét kinyomkodva csavaros üvegekbe rakja.

A baracklekvár:

A néhány percre forró vízbe mártott gyümölcsről lehúzza a héját, és kimagozza. Fazékba teszi, s ha jól szétfőtt a gyümölcs, akkor önti hozzá a cukrot, és rövid ideig, hogy ne barnuljon be a lekvár, tovább főzi. A végén belekeveri a tartósítószert, és a tetejére is szór egy keveset.

Bakonyi Erzsébet