Hamarosan 184 bírósági tárgyalóteremben tartható távmeghallgatás

Tavaly 72 távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermet alakított ki országszerte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) a Nemzeti Infokommunikációs és Szolgáltató Zrt.-vel (NISZ Zrt.) együttműködve. A fejlesztések azonban nem álltak meg, 2019 végére már 184 bírósági tárgyalóteremben lesz alkalmazható az innovatív technológia

A távmeghallgatás országos szintű alkalmazását biztosító fejlesztések második üteme már megkezdődött, amelynek keretében további 112 bírósági tárgyalóteremben telepítik a távmeghallgatáshoz, tárgyalótermi kép- és hangrögzítéshez szükséges technikai infrastruktúrát. A bővítés eredményeként a Kúrián, minden ítélőtáblán, törvényszéken és járásbíróságon lesz erre alkalmas tárgyalóterem.

A bíróságok országosan közel egy év alatt 3163 alkalommal tartottak eddig távmeghallgatást, a rendszert több mint 1100 bíró alkalmazta az eljárási cselekmények során, leggyakrabban a büntetőeljárásokban. 

Zalában 2018-ban a megyeszékhely mellett Lentiben és Nagykanizsán alakítottak ki távmeghallgatásra alkalmas tárgyalótermeket. A jövőben Keszthelyen, valamint Zalaegerszegen is felszerelnek további helyiségeket.

Megyénkben 2018. szeptember 1. és 2019. augusztus 31. között 72 esetben alkalmaztak távmeghallgatást: 25 alkalommal a zalai bíróságok egymás között éltek ezzel a lehetőséggel, míg 23 esetben valamelyik büntetés-végrehajtási intézettel létesítettek kapcsolatot. A bírósági meghallgatások mellett többször bonyolítottak le a rendszer segítségével konferenciát és oktatást is. A fejlesztésnek köszönhetően lehetővé vált, hogy a bírósági eljárások résztvevői az otthonukhoz legközelebb eső végponton jelenjenek meg a tárgyaláson. Ennek köszönhetően a zalai bíróságok által kezdeményezett meghallgatásokkal az ügyfelek közel 7000 kilométert  és több órányi utazást spóroltak meg.

Mit jelent a távmeghallagtás?

A távmeghallgatás rendszere alkalmas arra, hogy a védett személyek vagy a különleges bánásmódot igénylő sértettek (például fiatalkorúak) nyugodt körülmények között, a vádlottól távol, egy külön teremben tehessenek nyilatkozatot, a felismerhetetlenséget segítve akár kép- és hangtorzítással. Lehetőséget ad a rendszer arra is, hogy az a tanú, aki Zalaegerszegen él, de Nyíregyházán szükséges a kihallgatása egy zalai távmeghallgatásra kialakított helyiségben tegyen vallomást. A rendszernek a büntetés-végrehajtási intézetekben is vannak végpontjai, így akár maga a vádlott is meghallgatható ebben a formában. Mindezeken túl a rendszer nemzetközi távmeghallgatások lebonyolítására szintén alkalmas. Ha a magyar bíróság egy külföldön élő személyt szeretne meghallgatni, vagy ha adott esetben egy német bíróság hallgatna ki egy Magyarországon élő tanút, akkor erre is lehetőség nyílik az eszközök használatával.

A kiépített technika - amelyet minden ügyszakban használnak - kiváló minőségben közvetít, s egy speciális dokumentumkamera segítségével akár egy bűnjel vagy fénykép apró részletére is rá lehet közelíteni.

A rendszerrel mind a bíróság, mind az ügyfelek időt és jelentős költséget takaríthatnak meg, a fogvatartottak szállításával járó biztonsági kockázatok nagymértékben csökkenthetők, a védelemben részesítendő személyek biztonsága garantálható. Alkalmazásának kiterjesztésével megvalósulhat a tértől és időtől független ítélkezés, s emellett egyéb területeken szintén használható: alkalmas bírósági értekezletek, videó konferenciák, és képzések megtartására - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.