Hazudott a gelsei férfi arról, hogy igénybe vette a szerencsétlen, kihasznált lány „szolgáltatásait”: börtönbe mehet miatta

Zalai stricik által kizsákmányolt, prostituáltnak használt lány „szolgáltatásait” vette igénybe egy 39 esztendős, gelsei férfi, majd utóbb hazudott erről a nyomozó hatóságnak. Ez pedig hamis tanúzás bűntette, hiszen azt mondja a büntető törvénykönyvünk: „a tanú, aki hatóság előtt az ügy lényeges körülményére valótlan vallomást tesz, vagy a valót elhallgatja, hamis tanúzást követ el”, amiért alapesetben is egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés-büntetés jár. Így fog majd járni a gelsei férfi is, ha rábizonyítják a bűncselekményt, amire pedig a megyeszékhely ügyészei a garancia. A büntetőügy részleteiről a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét, dr. Pirger Csabát kérdeztem.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytatott üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntette és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt egy férfi és társai ellen. A férfi – élettársával együttműködve – szexuális együttlétre, több személy részére megszerezte a náluk lakó lányt, aki a szolgáltatásaiért kapott pénzzel a férfinek elszámolt, az ily módon szerzett pénzből finanszírozta életvitelüket. A nyomozó hatóság a cselekmény teljes körű felderítése érdekében igyekezett felkutatni azokat a személyeket, akik a lány szexuális szolgáltatásait a férfi szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében igénybe vették. A nyomozás során így került látókörbe egy 39 éves  gelsei személy, aki a férfi közreműködésével, két alkalommal, 2018. augusztus 7-én és szeptember 15-én vette igénybe a lány szolgáltatásait. A részleteket, így az időpontot, helyszínt és a szolgáltatásért fizetendő összeget a férfivel telefonon egyeztette.

A gelsei férfit a nyomozó hatóság 2018. szeptember 17-én hallgatta ki tanúként. A hamis tanúzás törvényes következményeire történt figyelmeztetést követően tagadta, hogy a férfi neki prostituáltat közvetített volna, konkrét kérdésre tagadta azt is, hogy a lánnyal bármikor szexuális kapcsolata lett volna, valótlanul azt állította, hogy neki a férfi a lányt prostitúciós tevékenységre nem szerezte meg. 2018. december 1-én történt folytatólagos kihallgatása során, a striciként működő férfivel folytatott telefonbeszélgetések eléje tárása után sem tett érdemi, a valóságnak megfelelő vallomást. Ezért a Zalaegerszegi Járási Ügyészség büntető ügyben elkövetett hamis tanúzás bűntette miatt emelt vádat ellene a megyeszékhely járásbíróságán.

Papp Attila