Hittel, erős akarattal őrzik a horvát és a magyar népi értékeket

Elismeréseket is átadtak a nemzetiségek és kultúrák murakeresztúri találkozóján azoknak, akik portájuk csinosítgatásával járulnak hozzá a falu szépítéséhez. A határon átívelő forgatagon minden a népi kultúráról, a közösségépítésről és a hagyományőrzésről szólt.

Az elismerés és a köszönet perceivel kezdődött a rendezvény Murakeresztúron. A község egy pályázatnak köszönhetően harmadik alkalommal hirdette meg a Virágos Murakeresztúrért programot – idén már 23 porta tulajdonosa kapott ajándékot. A Közművelődési Egyesület Murakeresztúr hatodszor rendezte meg a Nemzetiségek és kultúrák találkozóját. A szervezet tagjai és barátaik hittel, erős akarattal képviselik a horvát-magyar kultúrát és népi értékeket településeiken.


A műsorok sorát a murakeresztúri Rozmaring Asszonykórus kezdte (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ápoljuk a hagyományokat, megismerjük egymás kultúráját, beszélgetünk, barátságok köttetnek, és még tanulunk is egymástól, hiszen mindig lehet tanulni – mutatott rá Selek Mártonné, az elnökség tagja.

A goričani hagyományőrzők visszatérő vendégei a murakeresztúri kulturális kavalkádnak, a meghívást mindig örömmel fogadják.


A találkozón idén is sokan részt vettek (Fotó: Gergely Szilárd)

– Nagyon sokat jelent nekünk, hogy itt lehetünk, mert ma este a két országot összekötő tradíciókat mutatjuk be. Mint amikor a murakeresztúriak nálunk vendégeskednek, és előadják a saját hagyományukon alapuló műsoraikat, úgy ma mi is táncolni, énekelni fogunk. Szeretünk idejárni, megmutatni azt, milyen, amikor két ország együttműködik – fogalmazott Marija Ševa, a KUD Goričan vezetője.


A hagyományőrzők mellett a Mura Dance is bemutatkozott (Fotó: Gergely Szilárd)

A találkozón még számos népdalkör és tánccsoport szerepelt, érkeztek fellépők Nagykanizsáról, Eszteregnyéről és Molnáriból is.