Jogerős: összesen 13 évet ülnek az „öregezők”

facebook megosztás

Helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék azoknak a férfiaknak az elsőfokú ítéletét, akik még 2014-2015-ben, országszerte fosztottak ki szépkorúakat. A büntetőügyről korábban már többször is beszámoltunk. A 2019. szeptember 24-én hozott döntés jogerős: az ítélet meghozatalának részleteiről dr. Vándor Virágot, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjét kérdeztem.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2014 decemberében elhatározták, hogy idős – 80 év feletti –, megromlott szellemi és egészségi állapotban lévő sértettektől fognak pénzt szerezni. Tervük az volt, hogy a II. rendű vádlott Kaposvárról indulva kocsival kisebb településekre, idős emberekhez viszi az I. rendű vádlottat, aki magát önkormányzati dolgozónak kiadva csal ki pénzt a sértettektől. Volt, akinek azt mondta, nyugdíjkiegészítést ad az önkormányzat, másoknak azt, hogy a forgalomból kivont 10.000 forintos bankjegyeket szedi össze, illetve a sorszámok felírását bízták rá. Hivatkozott arra is, hogy felmérést végez a sértettek megtakarításairól, vagy arról, hogy igényelnek-e ebédszállítást a jövőben.

A vádlottak igyekeztek úgy alakítani a helyzetet, hogy a sértettek rövid időre egyedül hagyják őket – például személyit, nyugdíjas-igazolványt, régi bankjegyek megmutatását kérték –, s ezt kihasználva vitték el az idős emberek otthon tartott pénzét.

2014 decembere és 2015 februárja között a férfiak 8 sértettől összesen 4.040.000 forintot zsákmányoltak, amelyből az eljárás során mindössze 140.000 forint térült meg.

Az elsőfokon eljáró Zalaegerszegi Járásbíróság az I. rendű vádlottat bűnösnek mondta ki 6 rendbeli kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntettében, s őt, mint különös visszaesőt 7 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II. rendű vádlott 5 rendbeli bűnsegédként elkövetett kifosztás, 1 rendbeli társtettesként elkövetett kifosztás és utóbbi kísérletének bűntette miatt, mint többszörös visszaeső 6 év fegyházbüntetést kapott, valamint 6 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek. A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokú tanácsa nem látott okot a döntés megváltoztatására, így azt 2019. szeptember 24-én jogerősen helybenhagyta.

Papp Attila

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.