Kanizsára látogatott a Magyar-Indiai Baráti Társaság

2019. szep. 17.

Nagykanizsára látogatott a Magyar-Indiai Baráti Társaság a hétvégén. A budapesti csoport a Sass-hagyaték miatt érkezett, így az alkotó család kiállításának megtekintése volt az első állomása a kanizsai utazásnak. 

A Magyar-Indiai Baráti Társaság legfontosabb feladata, hogy minél közelebbről megismertessék az indiai kultúrát a magyarokkal.  Tagjai előadásokat szerveznek, valamint ápolják a kapcsolatokat az ázsiai országgal. Nagykanizsára egyebek mellett azért érkeztek, hogy megtekintsék a Sass Brunner-hagyatékból szervezett tárlatot a Magyar Plakát Házban. - A Magyar-Indiai Baráti Társaság, melynek az elnöke vagyok néhány éve, régóta tervezte azt, hogy egy kiállítást szervezzen, és megtekintsük itt a Brunner-kiállítást, és most végre sikerült, úgyhogy nagyon nagy öröm számunkra az, hogy itt lehetünk – fogalmazott  Dr. Négyesi Mária, a Magyar-Indiai Baráti Társaság elnöke.


A baráti társaság tagjai a plakátházban együtt idéztek fel és osztottak meg történeteket, beszélték meg a művészcsalád kontinenseken átívelő életútját

A Magyar-Indiai Baráti Társaság az év elején kereste meg a Thúry György Múzeum munkatársait, majd tagjai hosszú egyeztetéseket követően érkeztek Nagykanizsára, hogy megtekintsék a hatvanöt festményből álló kiállítást. - Vonattal érkeztek hozzánk, úgyhogy bejöttünk a városba busszal. Most nézzük a Brunner-kiállítást, beszélgetünk, elmélyedünk a képekben, de közel van az ebédidő, ezért a dödöllefesztiválnak is különösen örülnek. Mi is örülünk neki, hiszen sokkal több mindent tudunk így kínálni nekik, nem csak azt, hogy a kiállításokat nézegetik és beszélgetünk, úgyhogy ott is egy kicsit szétnézünk, megebédelünk. Utána a Fő úti épületünkben Lázár Imre Brunner-kutató fog előadást tartani. Igért két filmrészletet is, ami meglepetés, amire nagyon kíváncsiak vagyunk – árulta el Tugya Beáta, a Thúry György Múzeum muzeológusa.

A baráti társaság tagjai a plakátházban együtt idéztek fel és osztottak meg történeteket, beszélték meg a művészcsalád kontinenseken átívelő életútját. - ­Egy csodálatos élet volt. Az egész huszadik század indiai és magyar történetét úgy élték végig, hogy közelében voltak azoknak a sorsformáló embereknek - Rabindranáth Tagorenak, Mahatma Gandhinak, Dzsaváharlál Nehrunak, Indira Gandhinak -, akik a független India szabadságáért küzdöttek. Brunner Erzsébet és Sass Brunner Erzsébet mind India, mind Magyarország közös kincse, a legmagasabb elismerésekben részesültek, de végül az alkotások hazatértek Kanizsára, és most itt vannak közöttünk. – mondta el Lázár Imre, a Delhi Magyar Tájékoztatási és Kulturális Központ volt igazgatója. A társaság a tárlat megtekintését követően megismerkedhetett a helyi gasztronómia ízes fogásaival és a kanizsai életérzéssel is.