Megjelent Prikryl József mesterszakács legújabb könyve

facebook megosztás

A szakember a zalai, vasi paraszti gasztronómiát dolgozta fel, a több éves gyűjtőmunka után elkészült kiadványban több mint 100 recept található. A pénteki ünnepélyes bemutatón a Venesz-díjas mesterszakáccsal együtt dolgozó fotós, Balogh Krisztián „Kulisszák mögött” című kiállítása is megnyílt.

A Zalai, vasi paraszti ételek – A búbos túrótól a fumuig című szakácskönyv nem csupán egy receptgyűjtemény. Az alapanyagok, ételek és elkészítésük mellett emlékeket is az olvasó elé tár, ezt sokszor ünnepek, társas munkák, szokások felelevenítésével teszi. – Zala és Vas megyében nagyon sok különleges étel található. Említhetném a fumut, a baba alakú kalácsot, a hőkön sült perecet, a savanyú paprikás tüdőt, a lakodalmi cukorperecet. Nagyon sok olyan étel van, amit már kevesen, vagy már alig készítenek, de nagyon fontos, hogy ez le legyen valahova írva, és hiteles személyektől származzanak - mondta Prikryl József Venesz-díjas mesterszakács. 

A fotókkal dúsan illusztrált könyvben minden egyes recepthez tartozik egy történet is. A fotós, Balogh Krisztián a felkérésre azonnal igent mondott, a kulisszák mögé is bepillantást nyújtó képei a HSMK Ősze András galériájában láthatók. – Én most, jelen pillanatban alapvetően Pesten élek, de a fotózás zömében itt, Zalában történt, Nagykanizsán és környékén. Nehéz volt összeegyeztetni, de igyekeztünk mindent úgy csinálni, hogy az egészből egy kerek történet legyen - említette Balogh Krisztián fotós.

A szakácskönyv emléket állít a régen élt emberek étkezési szokásainak és konyhai tudásának, továbbadva azt a jövő generációjának.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.