Mézédesen a Dödölle fesztiválon

Ismét összegyűltek a nagykanizsai méhészek, hogy együtt ünnepeljenek és tanácskozzanak az V. Kanizsai Mézes Napon. A rendezvény idén azzal bővült, hogy hazai és nemzetközi mézlovagrendek is érkeztek a városba. Ötödik alkalommal rendezték meg a Kanizsai Mézes Napokat. A rendezvényen a szakmai konferenciák mellett mézkóstolásra és mézes édességek kipróbálására is lehetősége volt az érdeklődőknek. A méz és a méhek már sok ideje kísérői az emberiség életének, napjaink időjárása azonban nem kedvez a méhészeknek. - Egyre több probléma merül fel, sajnos, egyre nehezebb a méheket szinten tartani, hogy jó erőben jöjjenek ki tavasszal a méztermeléshez.  Sajnos, az idei évről elmondható, hogy nagyon rossz éve lett a környékbeli méhészeknek, de ez országos szinten is igaz, hiszen egész áprilisban, májusban folyamatosan esett az eső, alig volt pár nap, hogy a méhek ki tudjanak repülni. Ennek következtében nagyon kevés repce, illetve akácméz termett - mondta el Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhész Egyesület elnöke.


Ötödik alkalommal gyűlt össze a mézes szakma Nagykanizsán

Az idei évben a mézes nap az I. Kanizsai Mézlovagrendi Találkozóval bővült. A lovagrendek egyik feladata a méz népszerűsítése, hiszen a virágporból készült finomság megvásárlásával segíthetjük a méhészek munkáját, és a méhek fajának fenntartásához is hozzájárulhatunk. -  Az itteni, valamint az országos méhészek összefogása példaértékű, jól tudják érvényesíteni az akaratukat. Az elmúlt időszakban jelentős támogatást is kaptak, hiszen Erdős Norbert, Európai Parlamenti képviselő nemrég dolgozott ki egy olyan jelentéstervezetet, amiből jelentés is lett, amelyet el is fogadott az Európai Parlament. Ez felhívja a méhekre és a velük dolgozó szakemberek fontosságára a figyelmet és intézkedéseket állapít meg, hogy biztonságosan tudják a tevékenységüket végezni. Itt Magyarországon is hazai és Európai Uniós forrásból is támogatásokat és pályázati lehetőségeket biztosít a kormányzat arra, hogy a méhészek stabilan és biztosan tudják végezni a tevékenységüket ­– fogalmazott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő.

Az ünnepség a lovagrendek bevonulásával kezdődött, majd Balogh László, a humán bizottság elnöke köszöntötte a résztvevőket. - Három generáció tudása kell egy jó méhésznek ahhoz, hogy igazán tudja, hogy kell méhészkedni. Ünnepelhetjük a méhészeket és minden, a méhekkel kapcsolatos dolgot. Azt gondolom, hogy az az évente fél kilónyi magyarországi mézfogyasztás oly’ kevés ahhoz képest, ami lehetne  – hangsúlyozta Balogh László a humán bizottság elnöke. A résztvevők az eseményen a méz jótékony hatásai mellett megismerkedhettek különböző mézgazdaságokkal, valamint a szakmai találkozón megvitathattak sok fontos kérdést a méhészkedés jövőjével kapcsolatban.