Olimpiai aranyérmesek is tekertek a Csónakázó-tónál

2019. szep. 16.

Olimpiai aranyérmesek is tekertek a Csónakázó-tónál a hétvégén – ötödik alkalommal rendezték meg az EliminaTour kerékpárosversenyt. Az ország egyetlen mesterségesen kiépített XCO versenypályáján mintegy 160 versenyző tette próbára magát. 

Olimpikonok és világbajnokok is próbára tették tudásukat Nagykanizsán, Magyarország első, teljesen épített pályáján a Csó-tónál. A dombos, erdős terep remek lehetőséget kínál a versenyzőknek, hogy tudásukat nemzetközi mezőnyben is mérlegre tegyék. - Ezt a pályát öt éve építettük egy pályázat keretében, figyelembe véve a nemzetközi szövetség előírásait, hogy lehessen ilyen magas szintű versenyeket szervezni itt. Ebben a sportágban inkább már épített pályák vannak ugratókkal, mesterséges sziklakerttel, tehát itt aztán minden van. Egy normál kerékpáros ezt nem is tudja megcsinálni – árulta el Tóth Árpád, az EliminaTour fő szervezője.

Mintegy százhatvan versenyző indult tizenkét korcsoportban a kihívásokkal teletűzdelt pályán. A versenyek előtt a bírók meghatározzák, hogy az időjárás függvényében hány kört kell mennie korosztályok szerint a versenyzőknek, majd kezdetét veszi a viadal. - Ez itt, a nagykanizsai kupa egy C 1- es besorolású nemzetközi verseny és sokadszorra versenyzünk itt, most egy nagyon komoly nemzetközi mezőny jött össze - mondta Palumby Zsombor, az SVS Pro Team versenyzője.

Az indulók közt olyan kétszeres világbajnok is volt, aki ezüstéremmel tért haza Lengyelországba a pekingi és a riói olimpiáról is. Az olimpikon nehéznek, de élvezetesnek tartja a nagykanizsai pályát. - Egy kemény és kihívásokkal teli verseny lesz, mert a pálya nehéz és gyors, de nagyon élvezetes biciklizni rajta. Sok gyökér, keskeny ösvény és egy sziklakert is van, szóval egész biztos, hogy izgalmas verseny elé nézünk – hangsúlyozta Maja Włoszczowska kétszeres világbajnok XCO világbajnok. Az olimpikon megjegyezte, hogy nem volt túl sok ideje Nagykanizsán körülnézni, de a Csó-tó festői szépsége teljesen elvarázsolta.