Pozitív élményekkel feltöltve – eredményes volt a Farkas Ferenc Énekegyüttes macedóniai szereplése

facebook megosztás

Második helyezett lett és még különdíjat, valamint elismerő oklevelet is kapott a Farkas Ferenc Énekegyüttes egy, az észak-macedóniai Ohridban megrendezett versenyen. A nagykanizsai együttes a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vett részt a nemzetközi kórusfesztivállal egybekötött megmérettetésen.

Az ohridi nemzetközi kórusfesztivál és verseny hosszú múltra tekint vissza. A rendezvényen idén öt magyar kórus vett részt, köztük a nagykanizsai Farkas Ferenc Énekegyüttes.

– Az énekegyüttesnek igazából nem célja, hogy mindig versenyezzen, de néha jó kitekinteni egy ilyen fórumra, hogy megtudjuk, hol tart most az európai kórusmuzsika – vagy talán nem is annyira az európai, hiszen egy kicsit kikacsintottunk a Balkánra, ami ennek az útnak a különlegessége volt – mutatott rá Baráth Yvette karnagy.


Az együttes Ohrid különböző pontjain énekelt (Fotó: FFÉE)

A kórusok egy negyedórás, hangulatában és műfajában is színes műsorral készültek, amellyel többször is felléptek Ohridban.

– A nyitóest után egy szabadtéri koncertet kellett adni, ez a tóparton, egy sétányon volt, és mindegyik kórus ott énekelt, ahol szabad helyet talált. Ezt követően egy templomi koncertünk is volt – mesélte Horváth László, az énekegyüttes tagja.

A kanizsai együttest Vanyó Karsa is elkísérte, hogy Farkas Ferenc Hajdútáncában közreműködjön. Ehhez a darabhoz Baráth Zoltán írta a trombitakíséretet a zeneszerző fiának engedélyével. Az előadás különdíjas lett.


A Farkas Ferenc Énekegyüttes, középen Vanyó Karsával, a zeneiskola trombita tagozatos növendékével (Fotó: FFÉE)

– Előtte még csak annyit tudtam anyától, hogy Zoli bácsi írna nekem egy darabot, ennek pedig nagyon örültem, nagyon fel is pörögtem. Annak is nagyon örültem, amikor anya mondta, hogy az énekkarban fogok trombitálni – árulta el Karsa.

Összesítettben a Farkas Ferenc Énekegyüttes második díjat kapott, saját kategóriájában, 17 kórus közül pedig a második helyen végzett. A tagok célja elsősorban az volt, hogy olyan pozitív élményeket gyűjtsenek, amelyekből a későbbiek során is töltekezhetnek.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.