Tradíció és érték: bíróságtörténeti hetet rendez az Országos Bírósági Hivatal

Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az elmúlt években célul tűzte ki a bíróságok történelmi emlékeinek feltárását és bemutatását, a tradíciók ápolását. A 2018-19-es évben országszerte különleges események, rendezvények, és kiállításkörút adtak lehetőséget arra, hogy a bíróságok története és a bírói hivatás szellemisége megelevenedhessen az érdeklődők számára. A részletekről az OBH Kommunikációs Osztályától érdeklődtem.

Az Országos Bírósági Hivatal a 2019. szeptember 17-20. között megrendezésre kerülő Bíróságtörténeti Hét keretein belül is számos programmal szeretne emlékezni a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikk kihirdetésének 150. évfordulója alkalmából.

A hamarosan kezdődő eseménysorozat részeként bemutatásra kerülnek az OBH legújabb reprezentatív bíróságtörténeti kiadványai: az I. Mátyás és az igazságszolgáltatás című kötet, a „Bírák vagyunk…” című idézetgyűjtemény, és a Rubicon folyóirat bíróságtörténeti különszáma.

A 155 éve született Juhász Andor emléktáblájánál koszorúzással emlékeznek az egykori kúriai elnök munkásságára, végül az Igazságügyi Palotában két napos nemzetközi konferencia zárja a hetet. A konferenciának egyedülálló jelleget ad a helyszín, valamint a nemzetközi jogtörténész előadók sora. Ezen a különleges helyszínen pedig egy vezetett séta során is életre kelhet a múlt, őrizve a tradíciókat és a mai bírákra hagyott értékeket a jelenben. 

Papp Attila