153 millióval csapták be a Magyar Államot – hétfőn szakértő meghallgatásával folytatódik a tárgyalás

Holnap szakértő meghallgatásával folytatódik egy különösen nagy értékre elkövetett, költségvetési csalással vádolt társaság elszámoltatása a Zalaegerszegi Törvényszéken. Az ügyészek szerint V. Z. J. és társai nem kevesebb, mint 153 millió forint ÁFA-t igényeltek vissza jogosulatlanul.

Az ügyészség álláspontja szerint, V. Z. J. elsőrendű terhelt, és az ügyben II. rendű vádlottként szereplő társa egy hústermékekkel kereskedő Kft. tagjai voltak.  A cég V. Z. J. ügyvezetése alatt állt 2009 és 2011 között, a vádlott döntött az általános cégügyekben, míg II. rendű társa a pénzügyek és a kereskedelem területéért felelt. A 2010. esztendőtől kezdve a cég a kedvezőbb beszerzés miatt külföldi partnereket keresett. A külföldi cégeknek a feladata volt, hogy a magyar illetőségű szállítóknál, mint vevők jelentkezzenek, majd a szállítókat megtévesztve az Európai Közösségen belüli export tevékenységet színleljenek, amely alapján a szállítók érvényesítették ÁFA visszaigénylési jogukat. A színlelt ügylettel szerzett áruval a valóságban nem a külföldi cég, hanem a vádlottak által vezetett Kft. rendelkezett. A Kft. ily módon nettó értékben szerzett árut, s belföldi partnerei számára immár ÁFA felszámolásával adta tovább. Az ügyleteket a büntetőügy III. és IV. rendű vádlottjai – egy külföldi székhelyű cég ügyvezetői – aktív közreműködésükkel, tevőlegesen is segítették.

A büntetőügy szálainak kibogozása holnap szakértő meghallgatásával folytatódik, a galerit különösen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolják.

Papp Attila