A gyermekkori barátját, valamint annak öccsét is „lehúzkodta” egy zalakarosi férfi

Többmilliós kárt okozott, jóhiszemű gyermekkori barátjának egy 34 éves, zalakarosi férfi, de „lehúzkodta” – vagyis pénzzel csapta be – a volt barát öccsét is. A részletekről dr. Pirger Csabát, a Zala Megyei Főügyészség sajtószóvivőjét kérdeztem.

Egy 34 éves zalakarosi férfi 2017 októberében, telefonon vette fel a kapcsolatot gyermekkori barátjával és kölcsönkért tőle 520.000 Ft-ot. A kölcsön visszafizetését
2017. november 30-ig ígérte és vállalta, oly módon, hogy 52.000 Ft kamatot fizet. A kölcsönt és a kamatot a vállalt határidőre a gyanúsított visszafizette. Ezt követően – miután megszerezte a sértett bizalmát – azt állította, hogy munkahelyén egy osztrák tulajdonú cégnél megismert tehetősebb embereket, akik ingatlan befektetéssel foglalkoznak. Megemlítette azt is, hogy ez jó befektetés, a saját neve alatt az ő pénzét is szívesen befektetné, majd ezt az összeget fél év múlva kamataival együtt visszafizetné.

A sértett erre figyelemmel 8000 Eurót adott kölcsön. A szerződésben a gyanúsított vállalta, hogy 2018. április 27-ig visszafizeti egy összegben a kapott 8000 Eurót, valamint annak 33%-os kamatát, azaz 2640 Eurót. Amikor az újabb kölcsönszerződés visszafizetési határideje eljött, a gyanúsított azt állította valótlanul a sértettnek, hogy továbbra is nagyon jól jövedelmező a befektetés és kérte őt, hogy még további fél évig hosszabbítsák meg a futamidőt, amelyért további 2640 Euró kamatot fog fizetni. A kölcsönszerződést végül meghosszabbították. Ugyanekkor egy másik befektetésre hivatkozva a gyanúsított még kért és kapott 4500 Euró kölcsönt 45 napra és erre 15%-os kamat fizetését ígérte. A zalakarosi férfi a sértettet tévedésbe ejtette, ugyanis a gyanúsítottnak már a kölcsönök felvételekor sem állt szándékában a kölcsönöket és a kamatokat megfizetni, összesen így 3.896.390 Ft kárt okozott a jóhiszemű barátjának.

A gyanúsított egy alkalommal megkérdezte a sértettet, hogy ismer-e még olyan embereket, akiknek lenne befektetni való pénze, mert azoknak is tudna jó kamattal üzletet biztosítani. A gyanúsított valótlan állításával további pénzeket akart kicsalni. A sértett saját testvérét ajánlotta, akit a gyanúsított felkeresett, és ugyanilyen valótlan magas hozamot ígérő befektetési lehetőséggel kecsegtette. A testvér a gyanúsítottról tudta, hogy egy osztrák befektetés-közvetítői cégnél dolgozik, és arról is tudott, hogy bátyja előző év őszén adott kölcsönt neki, amelyet kamatostul visszafizetett. Ilyen körülmények között 2018. május 4-én kölcsön-szerződést kötöttek, miszerint 10.000 Eurót adott a gyanúsítottnak kölcsön 120 napos futamidőre, 2018. szeptember 4-i visszafizetéssel, 12%-os kamatra. A 10.000 Eurót a gyanúsított átvette, ugyanakkor szándéka az volt, hogy a sértettet megtévesztve, neki jogtalanul kárt okozzon, így a kölcsönt nem fizette vissza. Cselekményének következtében újabb 3.112.000 Ft kárt okozott.

Mindezekért a Nagykanizsai Járási Ügyészség csalás bűntette miatt emelt vádat a 34 éves, zalakarosi férfi ellen Kanizsa járásbíróságán.

Papp Attila